Menu

Articol

Consiliul Judeţean acuză: procese verbale semnate din birou şi o factură falsă, de 2 milioane de dolari

Între Consiliul Judeţean Caraş-Severin, pe de-o parte, SC Aeroportul Caransebeş SA şi SC Excav Prod SRL Băuţar, pe de altă parte, există un diferend major legat de valoarea investiţiilor la aeroport realizate de cele două societăţi comerciale. Instituţia judeţeană, în calitate de concedent, nu recunoaşte cuantumul acestor investiţii efectuate de SRL-ul din Băuţar, în calitate de concesionar. Ca urmare a acestui fapt, părţile au ajuns în instanţă, în contencios administrativ.

La Tribunal mon cher, la Tribunal!

În februarie 2016, SC Aeroportul Caransebeş SA a chemat în instanţă Consiliul Judeţean Caraş-Severin solicitând să dispună suspendarea executării obligaţiilor asumate de către reclamantă prin contractul de concesiune din 2007, precum şi obligarea pârâtei la executarea obligaţiilor contractuale asumate între părţi. Mai mult, cerea ca în cazul în care instanţa ar fi constatat că obligaţiile contractuale ar fi fost imposibil de executat, aceasta să fi dispus rezilierea contractului de concesiune şi obligarea pârâtei  la plata daunelor-interese, reprezentate de „prejudiciul pe care reclamanta l-a suferit, constând în contravaloarea redevenţei achitate de aceasta pe o perioadă de opt ani, timp în care nu a putut folosi bunul care face obiectul concesiunii, cât şi contravaloarea investiţiilor realizate de reclamantă”.

Practic, era vorba de o redevenţă de 394.917 euro şi 2.000.000 de dolari, reprezentând valoarea investiţiilor făcute la SC Aeroportul SA. Pentru dovada investiţiei, în instanţă a fost depusă două facturi eliberate de SC Excav Prod SRL către Aeroportul, dintre care una în ultima zi a anului! De precizat că SC Aeroportul SA aparţine omului de afaceri Axente Obrejan, acelaşi care administrează şi Excav Prod SRL.

Prin sentinţa sa, Tribunalul Caraş-Severin obliga pârâtul, Consiliul Judeţean, la achitarea sumelor de 866.825,64 de lei, cu titlul de redevenţă, respectiv 7.358.176,64, însemnând contravaloarea investiţiilor efectuate de reclamant.

Factura buclucaşă şi procese verbale semnate din birou

Consiliul Judeţean a atacat soluţia Tribunalului şi a sesizat Curtea de Apel Timişoara faţă de ilegalitatea proceselor verbale de recepţie, şi faţă de „falsul şi uzul de fals din factur emisă de Excav Prod”.

Factura, seria EXC, cu nr. 00001, în valoare de 7.358.176,64 de lei a fost emisă în ultima zi a anului 2012, scadentă la aceeaşi dată, în condiţiile în care, cei din Consiliul Judeţean susţin că în tot cursul acelui an Excav Prod nu mai emisese o altă factură.

Ba mai mult, juriştii CJ aveau să constate că factura respectivă, a cărei valoare ar fi trebuit achitată de instituţia judeţeană printr-o sentinţă judecătorească, a fost anulată printr-un protocol încheiat între Excav Prod, administrată de Gheorghe Obrejan şi SC Aeroportul SA, adiministrată de Axente Obrejan şi care a fost antedatat în data de 4 ianuarie 2013, la patru zile de la emitere!

„În aceste condiţii, rezultă fără echivoc faptul că s-a încercat folosirea unei facturi fictive, care certifică ipoteticele investiţii. Pe parcursul derulării procesului la instanţa pe fond, nu s-a amintit nicio clipă că aceasta a fost anulată, instanţa de fond apreciind-o ca fiind validă”.

Cât priveşte procesele verbale de recepţie, acestea certifică doar parţial executarea lucrărilor şi nu sunt recepţii finale, cum prevede legea. Preşedinte al comisiei a fost de fiecare dată Ionesie Ghiorghioni, fostul vicepreşedinte al CJ Caraş-Severin, care în prezent excecută o pedeapsă cu închisoarea pentru fapte de corupţie, unul dintre membrii comisiei a fost un alt condamnat penal pentru fapte de corupţie, Ianăş Roşeţi, în timp ce unii membrii ai comisiilor fie că au semnat din birou procesul-verbal, fie că au fost la faţa locului, fără să vadă marea investiţie.

Defrişări de milioane de lei şi decolmatări astronomice

Potrivit centralizatorului cu lucrările executate la aeroportul din Caransebeş, 144.990 de lei au costat reabilitarea sistemului de canalizare. Mai precis, este vorba de curăţarea manuală a depunerilor cu coeziune a aducţiunilor închise din beton, respectiv curăţarea manuală a decantoarelor verticale, iar din aceste operaţiuni ar fi rezultat o cantitate de 3.992 tone de pământ pentru care ar fi fost necesare câteva garnituri de tren.

Un alt deviz se referă la defrişarea manuală a vegetaţiei şi a suprafeţelor împădurite, în valoare de 1,3 milioane de lei. Amenajarea pistei ar fi costat 934.577 de lei, iar reabilitarea pavilionului administrativ, alte 111.775 lei.

Toate aceste procese verbale de constatare a lucrărilor efectuate la aeroport erau semnate de Ionesie Ghiorghioni, prieten cu Axente Obrejan, în calitate de preşedinte al comisiei de recepţie.

Referitor la factura emisă de Excav Prod către SC Aeroportul SA, Consiliul Judeţean a sesizat toate instituţiile statului îndrituite să constate existenţa infracţiunilor de fals şi uz de fals în înscrisuri oficiale. 

Powered by Jasper Roberts - Blog