Menu

Articol

Constatarea specialistului: Reşiţa nu e atractivă pentru tinerii magistraţi!

La sfârşitul anului 2017, din cele 24 de posturi de judecător prevăzute în schemă la Tribunalul Caraş-Severin, au fost ocupate doar 16, existând deci un număr de 8 posturi vacante. Acest fapt a condus la o creştere substanţială a volumului de activitate a judecătorilor care activează în cadrul instanţei.

Cu o situaţie dificilă s-a confruntat anul trecut şi Judecătoria Reşiţa, care a funcţionat cu un număr mediu de şapte judecători din 11 posturi prevăzute în schemă, fapt ce a generat o încărcătură medie efectivă în anul de referinţă de 1.658 dosare/judecător.

„Raportat la volumul mare de activitate al instanţei, de 15.153  dosare (fond +2 x apel+3 x recurs) şi ţinând cont de numărul de judecători precum şi de fluctuaţia acestei categorii de personal, a rezultat în anul de referinţă, o încărcătură medie de 861 dosare/judecător, raportat la o medie de 17,6 judecători care au activat efectiv în anul 2017, conform datelor furnizate de aplicaţia Statis central, se arata în şedinţa de  bilanţ a Tribunalului Caraş-Severin pe 2017, care a avut loc ieri la Reşiţa şi la care a participat şi preşedinta Curţii de Apel Timişoara, Erica Nistor.

Conform aceloraşi date furnizate de aplicaţia Statis central, în situaţia în care cele 24 posturi de judecători prevăzute în schema ar fi fost ocupate,  încărcătura medie era de 631,4 dosare/judecător.

Referindu-se la această situaţie, preşedinta Curţii a spus: „Sunt rezultate foarte bune dacă ne gândim că acest colectiv a ajuns la înregistrarea lor cu un deficit de personal. Trebuie să recunoaştem că la Reşiţa, atât judecătoria, cât şi tribunalul sunt instanţe care nu au o atractivitate pentru absolvenţii de la Institutul Naţional de Magistratură. La Tribunalul Caraş-Severin s-a organizat concurs de promovare în funcţii de execuţie, dar nu s-a înscris nimeni. Prin urmare, volumul de activitate a trebuit să fie gestionat de judecătorii care în prezent funcţionează aici. Nu trebuie să omitem faptul că anul trecut cinci judecători s-au pensionat, este o situaţie foarte dificilă pentru o instanţă să piardă, în perioadă scurtă de timp, cinci oameni, pentru că automat volumul de activitate al acestora a fost împărţit la judecătorii rămaşi”.

Powered by Jasper Roberts - Blog