La Moldova Nouă a luat sfârșit proiectul „Centru de recuperare si reabilitare pentru copii cu dizabilitati (Recovery and rehabilitation Center for children with deficiencies)“, care s-a derulat de-a lungul unui an și jumătate. Asociația Curcubeul Moldova Noua și Institutul Preșcolar Zrenjanin(Predskolska Ustanova Zrejanin) au fost parteneri în proiect.
În principal, proiectul a vizat măsuri de sprijin a integrării sociale pentru grupurile dezavantajate din zonele Moldova Nouă și Zrenjanin pentru o perioadă de 18 luni și satisfacerea unor nevoi specifice de recuperare fizică şi de formare a 40 de copii cu dizabilităţi din Moldova Nouă.
Potrivit Doinei Vrăjitor, președinta Asociației Curcubeul, partea română şi-a propus să vină şi să ajute copiii cu dizabilităţi, pentru ca ei să aibă locul lor într-o lume mai bună, pentru a fi considerați la fel ca ceilalţi copii. „Prin implementarea acestui proiect dorim să creăm o colaborare mai bună între instituţiile statului şi asociaţie. Prin proiect s-a urmărit reabilitarea fizică a celor 40 de copii cu dizabilități, integrarea lor în societate cât și cunoașterea problemelor cu care se confruntă aceştia. Prin promovarea lucrului cu copiii cu nevoi speciale, precum şi prin promovarea drepturilor lor, ne dorim să arătăm toate problemele cu care se confruntă aceste persoane cu handicap şi familiile lor. Totodată, vrem să propunem activităţi clar planificate și în care să colaborăm, activități care garantează succesul acestui proiect“, spune Doina Vrăjitor.
Echipa de lucru este compusă din: personalul sanitar, psihologi, asistenţi sociali, profesori şi părinţi. În lucrul cu copii cu nevoi speciale, ajutorul principal îl oferă personalul sanitar, kineto-terapeuţii, psihologii, colaboratorii de specialitate care îşi vor da tot interesul. Acești specialiști vor fi integraţi în grup prin activităţi regulate cu copiii, încearcând să rămână la principiul individualității, astfel încât să poată oferi copiilor activităţi pentru nivelul lor de dezvoltare. Specialiștii le-au pregătit copiilor programe speciale, cu acordul părinţilor.
Proiectul a fost finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră IPA România – Republica Serbia, valoarea sa fiind de 140.080 de euro, dintre care 85% a fost finanțare IPA, 3,80% a reprezentat contribuția partenerilor sârbi, iar cea a Asociației Curcubeul, de doar 1,49%.