Menu

Articol

Copiii din Reşiţa şi Caransebeş primesc o şansă în plus la viaţă

Autor: 

Joi, 29 iunie, în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei Caransebeş a avut loc conferinţa în cadrul căreia s-a anunţat că, prin intermediul Organizaţiei Salvaţi Copiii, Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa au fost dotate cu aparatură medicală necesară salvării şi îngrijirii nou-născuţilor, rata mortalităţii infantile din judeţul Caraş-Severin fiind îngrijorătoare, mult peste media pe ţară.

Astfel, Secţia de pediatrie a Spitalului Municipal Caransebeş a primit un ecograf în valoare de 20.140 de euro, iar Secţia de neonatologie a Spitalului de Urgenţă Reşiţa are două lămpi de fototerapie, în valoare de 4.642 de euro. Donaţia este parte din programul de combatere a mortalităţii infantile pe care Organizaţia Salvaţi Copii România îl derulează de şase ani.

La eveniment au luat parte reprezentanţi ai Organizaţiei Salvaţi Copiii, în frunte cu preşedintele executiv, Gabriela Alexandrescu, cadre medicale de la cele două spitale şi voluntari, administraţia locală fiind reprezentată de primarul Felix Borcean şi city-managerul Andrei Ungur.

Aceasta este cea de a treia donaţie pe care Organizaţia Salvaţi Copiii o face Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş, după dotări anterioare consistente ale Secţiei de neonatologie, în valoare totală de 40.201 de euro, respectiv un incubator de transport, un ventilator de suport respirator, un incubator de terapie intensivă şi un monitor de funcţii vitale. Totodată, Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa primeşte a patra donaţie, în cadrul programului de reducere a mortalităţii infantile, începând cu anul 2013 unitatea medicală fiind dotată de Salvaţi Copiii cu un incubator de terapie intensivă, două pulsoximetre, un monitor funcţii vitale, un ventilator suport respirator, un bilirubinometru, un vain-viewer şi un aparat de respirat, în valoare totală de 44.253 de euro.

În judeţul Caraş-Severin, unde rata mortalităţii infantile rămâne alarmantă, Organizaţia Salvaţi Copiii a dotat, în 2016, cu un incubator de transport în valoare de 9.600 de euro şi Spitalul Municipal de Urgenţă Oraviţa.

Despre activitatea organizaţiei au vorbit Gabriela Alexandrescu, Măriuţa Simionescu, preşedintele Organizaţiei Salvaţi Copiii – Filiala Caraş-Severin, ambasadorul Liliana Dacica, precum şi cadre medicale de la cele două spitale.

După ce a mulţumit, în numele conducerii Primăriei Caransebeş, reprezentanţilor Organizaţiei Salvaţi Copiii, pentru raza de speranţă adusă prin implicarea membrilor ei, primarul Felix Borcean a spus că, de-a lungul timpului, la spital s-au făcut o serie de investiţii şi de dotări tehnice şi edilitare, în prezent aici fiind pe punctul de a demara o investiţie importantă, de renovare şi reabilitare a etajelor superioare, pe viitor municipalitatea exprimându-şi speranţa că se va reuşi reabilitarea totală a unităţii medicale. „Cu toate acestea, ne confruntăm cu probleme foarte mari, de ordin financiar, de ordin al arieratelor, dar ne vom implica cu drag, cu toată pasiunea, vă vom fi alături permanent şi colaborarea noastră, cu siguranţă, nu se va opri aici, noi sperând să punem umărul la lucrurile frumoase pe care le faceţi dumneavostră, dar venind şi cu iniţiative proprii”, a mai spus edilul.

Toţi participanţii la acţiune s-au deplasat apoi la Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş, pentru a vedea noul ecograf. Şefa Secţiei pediatrie, dr. Rodica Motoş-Sârbu, a vorbit despre aparatul care a intrat, recent, în dotarea unităţii medicale, unul ultraperformant, care lipsea cadrelor care îşi desfăşoară activitatea aici. „Este un ecograf extrem de eficient şi ne bucurăm că îl avem. Dacă nu era Organizaţia Salvaţi Copiii, probabil că ar mai fi durat mult timp până am fi putut să-l achiziţionăm. Fără el, ne bazam doar pe simţurile noastre şi pe analizele de laborator. Ne-ar mai trebui şi o sondă pentru copii mai mari, cea actuală putând fi utilizată doar la copiii mici, dar probabil că, în timp, vom primi şi celelalte sonde”, a mai spus dr. Rodica Motoş-Sârbu.

„De astă dată am venit la Secţia pediatrie cu un ecograf performant, e primul pe care îl oferim în ţară, şi ne bucurăm că vor beneficia de el copiii de aici, a declarat Gabriela Alexandrescu. E un aparat de ultimă generaţie, care îi va ajuta pe medici să descopere problemele de sănătate pe care le au copiii, într-un timp scurt şi la o calitate foarte bună. De el vor beneficia, în acelaşi timp, şi viitoarele mămici. În Caraş-Severin, rata mortalităţii infantile e de 12 la mie, mult mai mare decât rata naţională, care este de 8 la mie, care, şi ea, e dublă faţă de media din Uniunea Europeană, respectiv 3,7 la mie. Avem încă foarte mulţi copii pe care îi pierdem încă înainte să împlinească vârsta de un an, aproape 1.500 pe an, o parte dintre ei murind din cauze ce pot fi prevenite, ei putând fi ajutaţi să trăiască prin dotarea cu aceste echipamente. Toţi şefii de secţie din spitale solicită aparatură, ultima oferită de Stat câtorva maternităţi mari datând din anul 2007, de atunci nu s-a mai investit, iar tehnica avansează foarte repede. Este în continuare nevoie de mese de resuscitare, de incubatoare, dar şi de aparate de sterilizat sau de compresoare de aer”, a mai spus Gabriela Alexandrescu.

Dr. Ionuţ Mihăilică, managerul spitalului, a declarat: „Noul ecograf ne va ajuta extrem de mult, colegii mei sunt încântaţi de el, pentru că, prin această dotare, noi sperăm ca şi copiii noştri din Caransebeş să aibă o şansă în plus la viaţă. E foarte important, ca medic o spun, să ai aparatura necesară atunci când ai nevoie, iar aceasta nu e orice fel de aparatură, ci e una ultraperformantă. Din păcate, în momentul de faţă Spitalul Municipal trece printr-o perioadă mai dificilă, dar, cu astfel de campanii şi cu sprijinul administraţiei locale, sperăm să depăşim momentul şi să devenim acea unitate medicală în care să-ţi fie drag să intri ca pacient, iar ca medic să-ţi fie drag să lucrezi”.

Powered by Jasper Roberts - Blog