Menu

Articol

Crăciun negru pentru vârstnicii de la căminul din Anina! Bătrâni şi bolnavi, aruncaţi în stradă de Guvernul tehnocrat!

Beneficiarii Căminului pentru Persoane Vârstnice din Anina, toţi cu boli cronice grave, chiar şi cu demenţă, sunt nevoiţi să-şi facă bagajele şi să plece din cămin, fără să ştie, însă, în ce parte să se îndrepte. Aceasta pentru că Ministerul Muncii a încetat finanţarea instituţiei, începâd din data de 31 octombrie, a.c. În aceste zile, cele 47 de persoane internate în cămin sunt întreţinute din contribuţia acestora, precum şi din economii şi unele venituri suplimentare obţinute de către instituţie. Însă, această situaţie nu se poate prelungi decât puţine zile, asfel că bătrânii vor trebui evacuaţi, cel târziu la începutul anului viitor.

Aflată în situaţie fără ieşire, Conducerea Căminului pentru Persoane Vârstnice a început să caute alte aşezăminte sociale din judeţul Caraş-Severin, pentru a reloca vârstnicii. Din păcate, deocamdată doar Complexul de Servicii Sociale Comunitare (Azilul de bătrâni) din Reşiţa s-a arătat dispus să preia o parte dintre bătrânii din Anina. Dar, nu pe toţi şi nici într-un caz pe cei cu demenţă, din cauză că aceştia ridică probleme speciale de îngrijire. Iar la Anina sunt internaţi 20 de vârstnici care suferă de demenţă.

Căminul pentru Persoane Vârstnice din Anina funcţionează în clădirea fostului Spital Orăşenesc Anina, care, după ce a fost desfiinţat, în anul 2011, a fost transformat în aşezământ social. Proiectul de finanţare a Căminului din Anina, a fost de 4 ani, mai exact, de la 11 august 2011, până la 31 octombrie 2015, cu posibilitate de prelungire. Nota de fundamentare privind prelungirea finanţării căminului pe o perioadă de încă 2 ani a fost făcută, a şi fost discutată de Guvernul Ponta. Însă, în 4 noiembrie, a.c., Victor Ponta şi întregul său cabinet au emisionat.

Am avut neşansa ca Guvernul să pice într-un moment nepotrivit

„Am avut neşansa ca Guvernul să pice la un moment total nepotrivit pentru noi. Discuţia despre finanţarea căminului a rămas la stadiul de... discuţie. Noul Guvern, cu Ministerul Finanţelor, nu au mai luat în considerare problemele căminelor pentru vârstnici şi finanţarea acestora. Sunt 19 cămine în ţară, care se află în aceeaşi situaţie. Sunt peste de 1000 de bătrâni care aşteaptă să fie daţi afară! Conducerea căminului a făcut scrisori, petiţii, sesizări, dar ni s-a spus că propunerea de finanţare a fost blocată de Ministerul Finanţelor, pentru că nu sunt bani. Consiliul Local Anina nu are bani, Consiliul Judeţean Caraş-Severin nu are cadrul legal. Doamna Solomonesc (n.n. – Elena Solomonesc, directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Caraş-Severin) ne-a promis că ne ajută, însă, deocamdată nu există soluţii. Noi, toţi, dar, în mod deosebit bătrânii noştri, trăim o dramă colectivă. Am muncit la acest cămin, am făcut investiţii, s-au schimbat geamurile vechi cu geamuri termopan, au fost aduse maşini de gătit, frigidere, congelatoare, mobilier. Chiar anul acesta am încheiat modernizarea tuturor grupurilor sanitare. Acum, trebuie să abandonăm totul! Iar vârstnicii trebuie să plece! Dar, nimeni nu ştie unde!”, ne-a spus Munteanu Laura, asistent social la căminul din Anina.

 

Powered by Jasper Roberts - Blog