Menu

Articol

Cum a clasat Parchetul Oravița un dosar de braconaj cu nouă suspecți, între care și șeful AJVPS Caraș-Severin

În urmă cu doi ani și șapte luni, rangerii Parcului Național Cheile Nerei Beușnița au surprins, într-o dimineață de februarie, nouă persoane, cu puști asupra lor, aflate la vânătoare într-un loc în care acest lucru este interzis prin lege. Între persoanele surprinse în parc s-au aflat directorul AJVPS Caraș-Severin, Mircea Ciobanu, care este și consilier județean, Gheorghe Cocora, secretarul filialei AJVPS Oravița, precum și cunoscutul solist de muzică populară, Nicu Novac.

Din start, Mircea Ciobanu a susținut că se afla într-un fond de vânătoare în care îi era permis să vâneze, întrucât AJVPS cîștigase acest drept în urma licitației organizată de Ministerul Mediului și Pădurilor. În schimb, directorul de atunci al Parcului, Ștefan Dascălu, considera că „organizatorul trebuie să suporte consecințele“, admițând că ministerul nu ar fi trebuit să scoată la licitație acel fond. În plus, lege  nu permite nici măcar vânătoarea în apropierea Parcurilor Naționale, întrucât viețuitoarele protejate de Lege trebuie să dispună de „zone de liniște“.

La rândul lor, lucrătorii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Caraș-Severin s-au sesizat față de cele întîmplate, și au constatat că a cei nouă aveau o autorizație pentru vânătoare organizată, dar întrucât existau indicii cu privire la faptul că aceştia se aflau la vânătoare în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţei, au continuat  cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de braconaj. Din start, oamenii legii au constatat două infracțiuni săvârșite de grupul de vînători condus de directorul AJVPS: încălcarea regimului armelor și munițiilor și muniție contrafăcută găsită la câțiva participanți, motiv pentru care s-a întocmit un dosar penal pentru braconaj.

La o lună de la această constatare clară, polițiștii își declină competența și trimit dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oravița, unde a rămas mai bine de un an. În 7 aprilie 2014, în baza probelor administrate, procurorul de caz a clasat dosarul, prevalându-se de art 16, al. 1 din noul cod penal. Potrivit acestuia: „Acțiunea nu poate fi pusă în mișcare, iar când a fost pusă în mișcare nu mai poate fi exercitată dacă: fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege“.

În soluția dată, procurorul, care între timp s-a transferat la alt Parchet, a considerat că doar doi dintre participanți la vânătoare s-au făcut vinovați pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, aceștia fiind amendați cu câte 1.000 de lei. Celelalte persoane nu au pățit absolut nimic.

Powered by Jasper Roberts - Blog