Menu

Articol

Cum au sărbătorit englezii Crăciunul, cum se pregătesc de Revelionul 2016

Crăciunul, în Anglia, începe din luna noiembrie, când străzile şi, în special, magazinele se împodobesc pentru sărbătorile de iarnă. Apar brazii împodobiţi, ghirlandele de lumini şi panouri luminoase cu oferte care mai de care mai atrăgătoare. Crăciunul este un motiv excelent pentru a impulsiona comerţul, prin urmare clienţii sunt îndemnaţi şi ademeniţi să cumpere de la maşini de lux, bijuterii, mobilă, aparatură electocasnică/electronică şi vacanţe exotice, până la haine, mâncăruri, băuturi, jucării, nimicuri sclipitoare, mişcătoare sau cântătoare, sacoşe şi hârtie colorată de împachetat cadouri. Contaminaţi de agitaţia comercială, englezii îşi  transferă atmosfera de Crăciun şi în spaţiul privat, tot aşa, din luna noiembrie, când îşi împodobesc casele, apartamentele, pe dinafară şi pe dinăuntru, cu luminiţe. Tot din noiembrie începe şi goana după cumpărături. La sfârşitul lui noiembrie, în ultima vineri a lunii, în fiecare an, este "celebrată" Black Friday, o sărbătoare cu nume ciudat, adică, Vinerea Neagră, zi în care se fac mari reduceri de preţuri, de până la 50 sau, chiar 70 la sută. De Black Friday, mulţi angajaţii din domeniul public, dar şi mulţi din domeniul privat, sunt lăsaţi liberi pentru a vâna cele mai bune oferte. Atunci, englezii iau cu asalt magazinele şi cumpără tot ce le trebuie şi ce nu, de parcă ar fi sfârşitul lumii. 

În data de 22 decembrie, a.c., am găsit oraşul englez Milton Keynes strălucind ca un borcan cu licurici, noaptea, sub pat. În decembrie, în jurul orei 16.30 se întunecă deja.. Iar în acea zi, după ora 17.00, când în cele mai multe firme se încheie prima tură de lucru, circulaţia maşinilor, până pe la ora 18.30, a fost cumplită, se circula bară la bară. Apoi, mulţimea s-a mutat în marille magazine, străzile au rămas aproape pustii, dar pe arterele din mall şi în zecile de supermarketuri clienţii, multicolori şi ei ca şi oraşul, mişunau ca într-un muşuroi. Oricum, tot ca furnicile, în ordine, fără să uite să se scuze dacă îţi barau cumva calea ori te stânjeneau din drum. Sorry, scuze my, thank you (pardon, scuzaţi, mulţumesc) sunt cuvintele care se aud la tot pasul şi fac, cumva, atmosfera sufocantă mai suportabilă. 

Aşa a fost până în seara de Ajun, când magazinele s-au închis mai devreme, pe la ora !7. Au rămas deschise câteva puburi, cluburi şi restaurante, dar, numai până pe la miezul nopţii. Englezii din oraş au petrecut ori s-au odihnit acasă. Am verificat a doua zi, de Crăciun, când, împreună cu un alt tânăr şi neliniştit, am căutat un club, să bem o bere, dar am dat peste multe uşi închise şi am citit programul de sărbători. Am văzut că în Ajun, cam peste tot s-a închis devreme, iar în 25 decembrie ori era închis ori se închidea pe la ora 21.00. Într-un club, am reuşit să beau o bere ciudată, americană, cu gust de ierburi amare, pentru că am avut proasta inspiraţie să cer o bere specială. Apoi, ca să mă dreg, un Guinnes irlandez, dar, nici acesta, după părerea mea, nu are multe în comun cu o bere adevărată, blondă, ca acasă, pe terasă. Acesta e riscul aventurii, de multe ori aventurile sunt amare.

Adevărata sărbătoare a început în zilele următoare. Pentru că în zilele de sâmbătă, 26 decembrie, şi luni, 28 decembrie, în Anglia a fost Boxing Day. Împreună cu duminica, au fost trei zile libere, iar sâmbătă şi luni, de Boxing Day s-a desfăşurat, iarăşi, nebunia cumpărăturilor la preţuri reduse. Magazinele, barurile, cluburile, cafenelele, restaurantele s-au umplut până la refuz de popor cumpărător. Localurile au fost deschise peste noapte. Animaţie, cumpărturi, veselie! Am văzut magazine, parcă, devastate. Rafturi golite, cumpărători aşezaţi pe jos şi încercând încălţăminte ori, pur şi simplu verificându-şi plasele pline cu produse. Nu e un lucru neobişnuit să vezi clienţi prin mall, aşezaţi pe jos, pe gresia lucioasă şi foarte curată. Şi nu sunt numai pakistanezi ori africani, ci şi englezi, împreună cu copiii lor blonzi. Sunt şi multe bănci pentru odihnă, dar de obicei sunt ocupate, aşa că, mulţi se aşază pe jos, fie pentru o probă, fie în aşteptare. Îşi butonează telefoanele, tabletele. Pentru o vreme, prin magazine produsele au fost răscolite, s-au împrăştiat cutii şi hârtii, apoi, totul a fost pus în ordine. Am văzut şi englezi fericiţi! Chercheliţi de-a binelea.

Ieri, 30 decembrie, a fost o zi cu agitaţie obişnuită prin magazine, dar, nu excesivă, pentru că şi astăzi şi mâine se lucrează, magazinele sunt deschise, doar, unele au program redus, până la ora 17.00 sau 18.00. Majoritatea cluburilor şi puburilor sunt deschise toată noaptea. În Milton Keynes nu există tradiţia revelioanelor în aer liber. Lumea se distrează prin localuri ori se adună în grupuri, pe acasă. Dar, nu foarte mulţi, pentru că, aşa cum spuneam, în 31 decembrie e zi obişnuită de lucru, iar în 1 ianuarie numai cei din domeniul public au liber. În rest, majoritatea firmelor lucrează. şi nici nu prea plătesc spor de sărbătoare. Marea sărbătoare a fost de Boxing Day! 

Nici la Londra nu sunt concerte în aer liber. La miezul nopţii va fi spectacolul focurilor de artificii de pe podul de peste Tamisa, din faţa Parlamentului, după care va urma o paradă. În alţi ani au fost zeci de mii de spectatori. Pentru anul acesta au fost mobilizaţi mii de poliţişti şi agenţi din forţele speciale, pentru a asigura securitatea spectatorilor. În presă sunt difuzate sfaturi pentru populaţie, ce să facă în cazul unui atac terorist. Fugi, te adăposteşti, suni la poliţie!

 

Powered by Jasper Roberts - Blog