Se spune că sportul îi unește pe oameni. Dacă nu-i face mai buni, măcar îi poate aduce în aceeași arenă. Îi apropie și le dă speranța că lucrurile se pot schimba în bine. În Grecia antică, pe timpul desfășurării Jocurilor Olimpice, care durau doar cinci zile, încetau conflictele militare și politice dintre cetățile vremii și se instituia pacea olimpică.
Dacă și atunci se punea mare preț pe astfel de lucruri, cu atât mai mult mă gândesc că este posibil în ziua de astăzi, atunci când vine vorba de o cauză nobilă ori de un efort aducător de speranță în rândul unei comunități. Și aici mă refer la ceva concret. Palpabil. La ceva care ne-ar putea apropia, dincolo de ceea ce simțim ori gândim prin structura noastră, ori să ne îndepărteze definitiv pe unii de alții.
Echipa Handbal Club Adrian Petrea Reșița are nevoie de spiritul nostru de solidaritate, dar mai ales de sprijinul material al celor care pot salva efectiv echipa de la desființare. În cazul de față, singurele instituții care se pot implica în promovarea unui astfel de proiect sunt Primăria Reșița și Consiliul Județean Caraș-Severin. Când spun acesta, mă gândesc că pe vremuri am avut echipă de fotbal în prima divizie tocmai datorită implicării autorităților locale.
Practic, este greu ca ele să poată finanța un club privat, așa cum este HC Adrian Petrea. Teoretic, însă, există căi prin care să se realizeze acest lucru. Spre exemplu, există soluția cumpărării acțiunilor de la patronul clubului, Cristian Pătru, în fața căruia trebuie să facem plecăciunea pentru că a păstrat echipa până acum în prima ligă. Acest lucru îl poate realiza fie primăria, fie Consiliul județean. Sau amândouă la un loc. Ar fi ideal să se întâmple asta.
Pentru așa ceva ar fi nevoie, însă, ca primarul Ioan Popa și președintele Silviu Hurduzeu să uite pentru o clipă că unul este liberal, iar celălalt, pesedist. Că partidele din care fac parte au orientări diferite. Că șefii lor de la București se contrează seară de seară la televizor ori că deasupra lor există alte interese. Să ne arate că le pasă de locul în care trăiesc, de Reșița și de Caraș-Severin. Și Popa, și Hurduzeu trebuie să facă abstracție de contextul politic, să renunțe, de dragul unor idei nobile, de a gândi ca un liberal sau pesedist. În cazul de față, ei trebuie să dovedească că sunt cărășeni, reșițeni și susținători ai sportului de performanță și nicidecum oameni politici. Că pot face mai mult decât au făcut-o cei care au condus până acum Primăria Reșița și Consiliul Județean Caraș-Severin. Să înțeleagă că vremea orgoliilor a apus și că este timpul să se facă ceva concret pentru acești oameni de la care, și unul, și altul așteaptă votul în 11 decembrie. Că este timpul ca să lase ceva în urma lor despre care să se vorbească peste ani și ani.
Sunt convins că vă stă în putere să faceți așa ceva. Sunteți în stare să readuceți speranța și bucuria celor pe care îi reprezintați, dar pentru acest lucru, trebuie mai întâi și mai întâi să vă întâlniți. Faceți acest lucru până nu-i prea târziu, și dați-vă mâinile, domnilor!