Ca să ne lămurim: în consiliile judeţene este vorba despre putere şi bani. Nu o spun în sens peiorativ, deoarece ca să faci ceva în lume ai nevoie de putere, iar, de când s-a inventat şi banul, ai nevoie şi de bani, sau mai ales de bani. Dacă nu ai putere şi nu ai bani, ori vei pieri ori, dacă vei fi ajutat de cineva puternic, supravieţuieşti.
Au fost vremuri în care puterea însemna, aproape exclusiv, putere fizică, puterea de a mânui armele. Puterea se lua cu sabia şi se menţinea cu sabia. Dar armele s-au perfecţionat, astfel că a început să nu mai conteze atât puterea fizică, ci deţinerea armelor celor mai ucigaşe. Săbii mai ascuţite, arcuri, arbalete, catapulte... Desigur, cei care erau puternici şi deţineau puterea au susţinut mereu că au primit această putere de la Zei. Mai apoi, de la Dumnezeu, respectiv Allah. Iar pentru credincioşi aşa şi era. Nu se poate ca cel care ne conduce să nu aibă acceptul zeităţilor. Dacă e bun, zeii ni l-au dat ca recompensă, dacă e rău, ni l-au dat ca pedeapsă. Dar oamenii s-au săturat de tirani, de puterea lor absolută, abuzivă, au luat o parte din puterea lor, a regilor şi împăraţilor, şi au dat-o unor adunări alese din rândul cetăţenilor. Aşa au apărut parlamentele şi guvernele. Monarhii au devenit mai mult reprezentativi, mai puţin legislativi şi executivi. Dacă tot stăteau degeaba, moţ decorativ în fruntea naţiunii, în unele părţi ale lumii monarhii au fost înlăturaţi de tot, în ideea că mai bine ne alegem noi conducătorii. De sus până jos, la judeţ, oraş şi comună. Preşedinţi de ţară, de judeţ, primari. Şi, ca să-i putem alege, trebuie să discutăm, să dezbatem, să decidem. Aşa a apărut politica în sens actual, modern. Aşa a apărut „meseria” de politician. Aceasta a fost o paranteză, nu mai reiau toată istoria armelor, până la bomba atomică, oricum am simplificat la maximum. Revenim la consiliile judeţene. În particular, la Consiliul Judeţean Caraş-Severin.
În Consiliul Judeţean Caraş-Severin lupta pentru putere nu s-a decantat încă. Distribuţia voturilor a adus în Consiliul Judeţean Caraş-Severin două forţe politice relativ echilibrate, PSD şi PNL. Balanţa puterii s-a înclinat înspre PSD prin alianţe. Iar alianţele se fac prin negocieri, prin promisiuni, prin urmărirea unor interese, prin trădări. Deocamdată, PSD-ul deţine puterea. Având puterea, are şi pârghii de putere. Pârghii pe care, iată, PSD-ul, cu Silviu Hurduzeu în fruntea Consiliului, le foloseşte ca să o conserve, să o întărească. De aceea, Silviu Hurduzeu, profitând de un pas greşit al PNL-iştilor, nu vrea să-l lase pe liderul liberal Marcel Vela să revină în Consiliul Judeţean. PSD-ul are preşedintele şi vicepreşedinţii aliaţi, iar, de ieri, are şi controlul asupra tuturor instituţiilor deconcentrate, a societăţilor din subordine. Aşa se poate controla şi distribuţia şi utilizarea banilor. Nu contest că această distribuţie şi utilizare se poate face cu bune intenţii.
Însă, de câteva săptămâni, au început negocierile pentru campania de alegeri din toamnă, pentru Parlament. Aceasta face ca lucrurile să se schimbe de sus în jos. E vorba despre strategiile politice ale partidelor la nivel naţional. Care nu concordă întru totul cu politica locală. Deci, în Consiliul Judeţean se dansează pe sârmă, între interesele politice locale şi cele de la centru. Despre aceasta este vorba în Consiliul Judeţean Caraş-Severin, nu despre religie, rugăciuni şi închinare la sfinţi. Dar PSS Lucian, Episcopul Caransebeşului, invitat ieri, în premieră, să-i binecuvânteze pe consilierii judeţeni, are şi el dreptatea lui. Apropierea de Consiliul Judeţean îi asigură un plus de putere. Probabil şi de bani. De aceea nici nu a scăpat ocazia de a aminti câte biserici mai are de terminat în Episcopie. Pentru că dacă putere nu e, nici banii nu vin. Sau în varianta cu rezonanţe biblice: dacă putere nu e, nimic nu e!