Menu

Articol

Daniel Surdu avertizează: AQUACARAŞ va rămâne blocat fără sprijinul primăriilor!

Preşedintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ACVABANAT, Daniel Surdu, anunţă că informaţiile din presa locală privind preţurile mari practicate de AQUACARAŞ, precum şi salariile mari ale angajaţilor AQUACARAŞ, sunt doar zvonuri care deformează realitatea. Pentru aceasta, Daniel Surdu şi-a însoţit comunicatul de presă cu grafice care conţin tarifele operatorilor de apă şi canalizare din toate judeţele, precum şi cu salariile medii ale salariaţilor acestor operatori.

Conform graficelor, la tarifele medii practicate pentru serviciile se apă şi canalizare AQUACARAŞ se află pe locul 27 pe ţară, practicând un tarif mediu de aproximativ 305 lei, în vreme ce tariful mediu pe ţară este de 335 de lei. În acelaşi timp, de exemplu, tarifele medii din judeţele Sibiu şi Constanţa sunt de aproximativ 540 de lei, iar la Timişoara (n.n. – aşa e scris, oraşul, nu judeţul) este de 410 lei.

Salarii astronomice la operatorii de apă-canal din ţară!

În ceea ce priveşte salariile angajaţilor din AQUACARAŞ, acestea se află la cota medie de 3800 de lei, în vreme ce salariile medii pe ţară la aceşti operatori este de 6631 de lei. Mai aflăm (cu surprindere, ce-i drept!), că salariile medii la operatorul din Voluntari (Bucureşti), Argeş şi Timişoara sunt în jur de 11700 de lei (adică, în lei vechi: 117 milioane, salarii medii!) Da, aici suntem de acord! În comparaţie cu salariile operatorilor de apă din Voluntari, Argeş şi Timişoara, media salarială de la AQUACARAŞ pare mică. Tot aşa, media salariului la Iaşi este în jur de 10500, iar la Bihor de 9100. Mai slab decât Caraş-Severinul, la salarii, stau doar cei din Hunedoara, cu 3500 lei, şi cei din Teleorman, cu o medie salarială de 2500 lei.

Daniel Surdu avertizează: fără sprijinul primăriilor, AQUACARAŞ nu-şi va finaliza proiectele!

În sfârşit, Daniel Surdu avertizează că pentru realizarea proiectelor de investiţii este obligatorie contribuţia primăriilor, ceea ce nu se prea întâmplă. Iată ultima parte a comunicatului de presă, în care este prezentată problema relaţiei AQUACARAŞ cu primăriile şi cofinanţarea, inclusiv problema garantării împrumutului de care are nevoie AQUACARAŞ:

„De asemenea reiterăm faptul că pentru proiectele de „Modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Caraş-Severin” atât pentru cel de 127 de milioane de euro pe POS1 unde doar Primăria Caransebeș a plătit cofinanțarea cât și pentru cel de 174 milioane de euro pe POS 2, trebuie plătită și o cofinanțare de către beneficiar, adică operatorul AQUACARAS SA, dar garantați de către primăriile în aria căreia operatorul își desfășoară activitatea și se derulează proiectul, aceste primării trebuind sa își plătească rata de cofinanțare de aproape 1%, rată asumată conform Contractului de Finanțare.

Deoarece interesul este în primul rând al cetățenilor acestui județ este momentul ca toți primarii care fac parte din aceste proiecte să își dea mâna și să asigure cofinanțările prevăzute în Contractele de Finanțare și aprobate de Consiliile Locale și împreună cu Consiliul Județean să reușim ducerea la bun sfârșit a acestor proiecte”.

Vă mulțumesc!

Președinte ADI ACVABANAT

SURDU DANIEL

Powered by Jasper Roberts - Blog