ANAF joacă tare în cazul operatorului județean de apă Aquacaraș SA, anunțând organizarea unor noi licitații, continuând pașii legali care, în final, dacă nu va interveni o minune, vor duce la desființarea societății comerciale de care care depinde soarta locuitorilor din cele opt orașe ale județului. Cel puțin până acum, nu se întrevăd sanșe de salvare a societății, în ciuda declarațiilor și angajamentelor politicianiste.
Referindu-se la ce se întâmplă de o vreme cu Aquacaraș și la măsurile luate de ANAF, președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Acvabanat, Daniel Surdu, spune că: „La ultima ședință care a avut loc la Instituția Prefectului, la care au participat prefectul, reprezentanții primăriei Reșița și ANAF, precum și în discuțiile avute de mine la Ministerul Fondurilor Euroepene, toți spuneau că se caută soluții la nivel județean pentru rezolvarea în bine a cazului Aquacaraș. S-a făcut și o cerere către minister pentru promovarea unei hotărâri de guvern în acest sens. Miercuri, 2 decembrie, Aquacaraș a depus la ANAF Caraș-Severin cererea de amânare a procedurilor de executare silită, precum și cererea de eșalonare a datoriei create de ISPA. Nu știu ce a făcut prefectul sau ANAF pentru a debloca situația operatorului, pentru că vedem că toate lucrurile se întâmplă invers. La urma urmei, cererea de amânare, precum și cea de eșalonare stau în pixul ANAF-ului, bineînțeles, și în lobby-ul prefectului care este inexistent pentru Aqauacaraș, din punctul meu de vedere“.
Președintele ADI Acvabanat mai spune că, în condițiile în care în momentul de față, în care nu mai există niciun acord de principiu, s-a reluat procedura de scoatere la licitație a bunurilor în vederea îndestulării creanțelor pe care societatea le înregistrează atât la bugetul consolidat, cât și creanțele provenite din corecțiile stabilite de Ministerul Fondurilor Europene pentru fondul ISPA.
„Ceea ce avem la momentul de față, în speță vineri, s-a depus o cerere de a le pune la dispoziție fișa pe plătitor și din discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții societății, se pare că intenționează și au tot dreptul să depună o nouă cerere de eșalonare. În condițiile în care vor depune o nouă cerere de eșalonare, în funcție de ceea ce se va întâmpla la nivelul garanțiilor, vom urma procedura legală de amânare sau de continuare a procedurilor de executare. La momentul de față, neavând nimic, procedura trebuie continuată“, este de părere Daniel Surdu.