Menu

Articol

Datorită implicării ADAMS, de 20 de ani la Slatina-Timiş nu a decedat niciun copil sub 1 an

ADAMS Slatina-Timiş este o organizaţie neguvernamentală şi non profit, care a fost înfiinţată cu ajutorul mai multor ONG-uri din Belgia, dar şi a Fundaţiei pentru Dezvoltarea Asociatiilor de Ajutor Mutual din România. Organizaţii similare au fost înfiinţate la Bucuresti şi Cluj şi sunt în curs de înfiinţare la Baia Mare, Berbeşti, Bistriţa, Buzău, Constanţa, Focşani, Iaşi, Oradea, Râmnicu Vîlcea, Reşiţa, Timişoara, Târgovişte şi Zalău.

Într-un comunicat  de presă, ADAMS Slatina-Timiș ia notă cu îngrijorare faţă de fenomenul nedorit al mortalității infantile crescute în județul nostru, mortalitate infantilă ce predomină în mediul rural. În opinia reprezentanţilor ONG-ului din Slatina-Timiş, „Se observă o deplasare a mortalității infantile dinspre perioada post-neonatală (nou născuți morți între vârsta de la 1 lună și cea de 1 an) către cea neonatală (până într-o lună) sau neonatală precoce (până la 6 zile“ În sprijinul acestei observaţii se aduce documentul „Mortalitatea Infatilă în România” realizat de CNSISP în 2017, în care se arăta că 29% din cazurile de mortalitate infantilă sunt însoțite de prematuritate.

După ce salută implicarea Organizaţiei Salvaţi Copiii în acţiuni specifice de sprijinire a asistenţei adecvată a nou-născutului, cei de la ADAMS constată  apariţia a unui număr sporit de sarcini nedorite care apar la minore, condiții în care acestea nu declară sarcina, şi nu pot fi urmărite de către medicii de familie sau medicii ginecologi. Mai mult, gravidele la risc nu pot fi identificate și riscul acestora nu poate fi suficient controlat.

„Modalitatea prin care ADAMS Slatina-Timiș a înțeles să prevină aceste probleme a fost angajarea, de peste 15 ani, a trei asistente medicale pentru populația comunei de aproximativ 3.000 persoane.  Numărul relativ mare de asistente medicale față de alte localități a permis ieșirea acestora în comunitate și urmărirea proactivă a femeii gravide și a nou-născutului. Începând cu anul 1999 nu s-a înregistrat nici un deces sub 1 an la nou-născuții din Slatina- Timiș“, precizează preşedintele ADAMS Slatina-Timiş, Pavel Aghescu.  

În opinia preşedintelui ADAMS, numai continuarea unor astfel de servicii, atît în comunitate, cât și în spital pot rezolva această problematică dificilă a mortalității infantile crescute. Serviciile necesare ar trebui să pornească de la planificarea familială pentru adolescenți, monitorizarea sarcinilor, cu atît mai mult cu cît ar fi sarcini la minore, monitorizarea nou născutului, asigurarea accesului la servicii specializate pentru nou născuții la risc.

Powered by Jasper Roberts - Blog