În urmă cu 244 de ani, mai precis la 3 iulie 1771, în Reșița au început să funcționeze primele furnale ale celei dintâi uzine de elaborarea și prelucrarea fierului din spațiul românesc. Mulți consideră că acesta este momentul care certifică nașterea Reșiței, o așezare minusculă până atunci pe harta Imperiului. Plecând de la un astfel de adevăr, directorul TMK Reșița, Romulus Ioan, se întreabă de ce reșițenii lasă să treacă neobservată această zi și sărbătoresc în devans zilele orașului.
„Mi-am dorit să organizez acest eveniment pentru că, vedeți dumneavoastră, trăim într-un oraș care își uită istoria. De la an la an, uităm cum a luat naștere acest oraș. Pe mine mă revoltă faptul că într-un municipiu ca Reșița, unde multiculturalismul este secular, zilele orașului sunt serbate de Sf.Petru și Pavel. De ce mă revoltă acest lucru, pentru că o urbe cum este Reșița nu trebuie să se rezume la nivelul unei comune. La noi în Ardeal, este o comună care are o biserică ce-și serbează hramul de Sf. Ioan, prin urmare atunci este ziua satului. Păi, la Reșița lucrurile stau cu totul altfel. Aici avem biserică catolică, ortodoxă, evanghelistă, reformată și tocmai de aceea spun că Reșița trebuie să revină de unde vine ea: 3 iulie 1771. Eu nu ar trebui să mă lupt atât pentru acest lucru pentru că sunt, așa cum spun bănățenii, o vinitură, dar constat că, la fel ca mulți alți români, și dumneavoastră vă uitați trecutul. Ceea ce nu este bine.“, a ținut să spună Romulus Ioan, la vernisajul expoziției „244 de foc nestins la Reșița“ de la Galeria Agora.
Directorul TMK este un fidel susținător al actului de cultură în municipiul Reșița. Lucrările de pictură și sculptură expuse în expoziție au fost realizate în Tabăra de la Trei Ape, caee a fost sponsorizată de conducerea TMK Reșița.