După neînțelegeri ce păreau să nu se mai termine, astăzi, 25 august, în Consiliul Local Reșița am avut parte de un moment surprinzător, la care puțină lume s-ar fi așteptat, ținând seama de istoricul relațiilor dintre Aquacaraș SA și Primăria Municipiului Reșița. Directorul economic al operatorului județean de apă, ing. Dan Petrescu, a venit în fața consilierilor locali pentru a le cere o garanție, în natură, pentru ca Aquacaraș să obțină un credit bancar, necesar ca aerul. Fără această garanție din partea CL Reșița, există marele risc să se piardă finanțarea pe POS 2, cea de pe următorii trei ani, o situație extrem de gravă pentru viitorul Aquacaraș. În prezent, societatea are conturile blocate, dar și sechestrul pus pe sediu, utilaje și mașini și există un proces verbal de executare silită. Începând din 6 septembrie, ANAF scoate la licitație bunurile, puținele la număr, ale Aquacaraș. Între acestea, Stația de pompare și laboratorul județean, unicul din Caraș-Severin.
Cum s-a ajuns aici? În urmă cu trei ani, un audit al Autorității din Ministerul de Finanțe specializată în accesări de fonduri europene și care se ocupa de implementarea ISPA, avea să constate unele nereguli din cauza unor instrucțiuni ce trebuiau incluse în contractele de lucrări derulate pe parcursul ISPA. Între timp, instrucțiunile s-au modificat, iar cheltuielile făcute nu au mai putut fi recuperate. Așa s-a ajuns la măsura executării silite pe care, în primă fază, Aquacaraș a contestat-o și a câștigat-o în instanță. Au urmat alte și alte contestații, iar într-un final, Înalta Curte de Casație și Justiție a clasat sentința inițială și a trimis cauza spre rejudecare, dar cu menținerea măsurii sechestrului și executării silite. Este vorba de o datorie de aproximativ 1,3 milioane de euro.
„Nu ne deranjează sechestrul pe clădirea în care se află sediul nostru și nici cel de pe mașinile instituției, ci faptul că vom pierde finanțarea. Din cauza executării silite și a blocării conturilor, nicio bancă nu acordă credite dacă nu vom prezenta garanții suplimentare. Am ținut patru licitații și nicio bancă nu si-a arătat interesul. În plus, avem obligația să asigurăm cofinanțarea actuală, dar de unde bani. Am primit și notificare cum că ni se va sista întreaga finanțare. Cofinanțarea noastră tebuia să fie de 6,7 milioane de euro. Exită riscul mare să rămânem și fără apă, nu pot spune ce se va întâmpla, dar e posibil ca funcționarea să fie întreruptă la un moment da“, mărturisea directorul Dan Petrescu.
Puțin ironic, deși spunea că îl respectă mult pe directorul Petrescu, pentru profesionalismul său, primarul Mihai Stepanescu a lăsat să se înțeleagă că situația dată nu se compară cu relația pe care primăria și Consiliul local o au cu finanțatorul echipei de fotbal Metalul Reșița, Cătălin Rufă. „Noi nu suntem acționar majoritar. Alții au această calitate (cu referire la Consiliul Județean, n.r.). De ce nu apelează Aquacaraș la acest acționar, să pună garanție imobilul în care funcționează, a cărui valoare depășește cu mult suma de 1,3 milioane de euro? Acest acționar care dorea la un moment dat să cumpere clădirea de peste drum (Hotelul Semenic, n.r.) pentru un nou sediu. Ce facem mai departe? Suntem acționari minoritari, vom anunța și acționarul majoritar de la societatea județeană cu sediul în Reșița, dar și Prefectura despre această situație. Ei au blocate o serie de bunuri, scoase la licitație, inclusiv sediul lor, o serie de terenuri, mijloace fixe și nu numai, și atunci ar trebui făcut ceva împreună cu acționarul majoritar pentru că nu au un Plan B“.
După ședința de marți este greu de spus ce se va întâmpla în viitor. Pe lângă disconfortul prelungit, generat de lucrările executate în cadrul Programului ISPA, există marele risc să nu apară la timp soluția salvatoare, a garanției pentru un nou credit. Acest lucru ar duce inevitabil la o situație pe care directorul Dan Petrescu nici nu vrea să o ia în calcul, pentru că ar fi fost un dezastru.
În zilele următoare vom prezenta lista imobilelor și a autovehiculelor pe care ANAF le va scoate la vânzare.