Deponeul de la Lupac, de fapt, componenta centrală a Sistemului Integrat de Management al Deşeurilor din judeţul Caraş-Severin, nu poate fi dat în funcţiune din cauza unui utilaj care s-a blocat în timpul probelor finale. Termenele de dare în folosinţă au tot fost amânate de prin anul 2015, iar anul acesta se părea că problemele au fost rezolvate. În calea deschiderii Centrului de la Lupac a stat o vreme drumul de aproximativ 4 kilometri, ce leagă Deponeul de şosea. În prezent, lucrările de asfaltare a drumului sunt aproape încheiate, însă, a apărut o altă mare problemă. În locul unui tocător cu cuţite a fost cumpărat un tocător cu ciocănele, care nu face faţă tipului de deşeuri pe care trebuie să le prelucreze şi se blochează.
Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severi, Silviu Hurduzeu, spune că această eroare nu poate fi plătită de Consiliul Judeţean şi se vor deschide procese pentru recuperarea banilor. Până atunci, deponeul şi tot sistemul judeţean de colectare seelctivă a gunoaielor, rămân în aşteptare.
Tocătorul cu ciocănele nu-i totuna cu tocătorul cu cuţite!
Referitor la problema tocătorului, preşedintele Hurduzeu a declarat:
„Este vorba despre un utilaj achiziţionat cu aprobarea inginerului, adică, a firmei de consultnţă pe care Consiliul Judeţean a luat-o pentru a putea derula acest proiect. A fost luat un utilaj. Se ştia în caietul de sarcini de acel utilaj când a fost scos la licitaţie serviciul la Centrul Integrat de Management a Deşeurilor, se ştia despre acel utilaj ce parametri are. În probele făcute de operator, înainte de a da drumul, s-a constatat că acel utilaj nu este în parametri şi la ultima probă banda transportoare s-a blocat, dacă doriţi detaliile tehnice exacte. Este un tocător cu ciocănele şi ar fi trebuit un tocător cu cuţite. De acest lucru sunt responsabili cei care, la vremea respectivă, au achiziţionat acest tocător. A fost o soluţie propusă de către constructor şi firma de consultanţă a Consiliului Judeţean a fost de acord cu această variantă: tocătorul cu ciocănele, în loc de tocătorul cu cuţite. Ca urmare, firma l-a achiziţionat, a fost recepţionat, dar, nu este în parametri. Pentru că acolo trebuie procesată o anumită cantitate de gunoi şi, în urma procesării, trebuie să rezulte anumite fracţii de deşeu uscat, ori, acest utilaj nu face ca aceşti parametri să fie îndepliniţi”.
„Vom avea procese, să recuperăm banii”
„Vom încerca să recuperăm plata acelui utilaj de la cei care au greşit şi, cu siguranţă, vor fi procese pe care Consiliul Judeţean le va avea să recupereze suma cheltuită. Şi indiferent ce defecţiuni vor mai apărea, nu vor fi plătite de Consiliul Judeţean, chiar dacă vor mai fi întârzieri, pentru că nimeni nu îşi poate asuma un astfel de lucru!”, a mai spus Silviu Hurduzeu.