Menu

Articol

Dezastrul anticipat la Aquacaraş, cauzat de lipsa comunicării? Sau de orgoliile politice?!

Primarul Aninei, Gheorghe Românu: „De ce nu stăm toţi acţionarii la aceeaşi masă, ca să găsim o soluţie?!”

Lucrările de modernizare a reţelelor de apă şi canalizare din Anina sunt oprite din luna octombrie, anul trecut, firma care realiza lucrările a intrat în insolvenţă şi i s-a reziliat contractul cu Aquacaraş, operatorul judeţean de apă şi canalizare. În prezent s-au iniţiat procedurile privind organizarea unei noi licitaţii pentru contractarea lucrărilor. Teoretic, Anina a găsit soluţia pentru terminarea lucrărilor, pentru că s-a aprobat de Guvern, deocamdată în principiu, ca lucrările de la Anina să treacă de pe POS Mediu 1, pe POS Mediu 2, ceea ce înseamnă că termenul de realizare a lucrărilor se prelungeşte cu încă 4 ani.

Problema gravă este, însă, faptul că Aquacaraş, firma prin care se derulează proiectul judeţean „Îmbunătăţirea sistemelor de alimentare cu apă potabilă, de canalizare şi de epurare a apelor uzate în judeţul Caraş-Severin” este ameninţată cu falimentul, din cauză că nu poate plăti o datorie de 1,3 milioane de euro, reclamată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. În cazul falimentului Aquacaraş se pierd toţi banii europeni pentru proiect (105 milioane de euro), iar lucrările începute vor rămâne nefinalizate. În termeni populari, lucrările rămân baltă şi banii cheltuiţi se duc pe apa Sâmbetei!

Referindu-se la acest subiect, primarul oraşului Anina, Gheorghe Românu, ne-a declarat: „Partea proastă este că Aquacaraş are problemele acestea şi din lipsa comunicării. Foarte multe probleme se pot rezolva dacă noi, acţionarii, opt oraşe plus Consiliul Judeţean, să stăm să vedem care sunt doleanţele şi propunerile fiecăruia. Pentru că dacă Aquacaraş o să dea faliment s-au pierdut toţi banii! Inclusiv ceea ce s-a realizat în Reşiţa, acel 30 la sută din proiectul acesta de canalizare, inclusiv Moldova Nouă... Peste tot unde s-au început lucrările şi nu s-au terminat niciunde. Deci, acei bani vor trebui să fie daţi înapoi, plus amenda, plus dobânzile şi penalităţile. Asta ce înseamnă? Că trebuie să punem toţi osul pentru că s-a întâmplat ce s-a întâmplat cu acel un milion trei sute de mii de euro. (...)  La Guvern, îţi ia banii şi salut calu’! Ei au dreptul de executare. Şi te judeci după aceea cu ei, dar proiectul l-ai pierdut. Şi e păcat pentru că banii aceştia sunt bani europeni şi partea noastră de cofinanţare pusă”.

„Eu doresc să stăm la masă toţi acţionarii Aquacaraş şi nu să comunicăm prin hârtii sau prin presă. Într-adevăr, am fost informaţi în scris, dar, noi, acţionarii nu am stat niciodată la aceaşi masă ca să vedem ce dorim şi ce putem face! Să stăm la aceeaşi masă şi să ne spunem oful! Dom’le, ce vrei, de fapt? Vrei să dea faliment? Ţi se pare că la Reşiţa sunt prea mulţi angajaţi pe o orientare politică?! Mai trebuie să dăm afară din ei? Dincolo, mai dăm afară sau mai angajăm, dacă trebuie? Trebuie discutate problemele acestea! Ia să vedem ce rezultate are Aquacaraş Reşiţa, Aquacaraş Anina! Şi să vedem ce se întâmplă dacă nu facem nimic! Vă daţi seama, sunt 105 milioane de euro! Ce facem? Ne văităm că băncile nu ne dau bani?! Păi, nu facem rost de bani, tocmai din cauza scandalului nostru, că băncile de aceea nu ne dau, că, uite, ce fac, că, uite, nici unul nu vrea... Dar, de fapt sunt banii noştri! Eu, Anina, sunt la zi cu cotizaţia. Am dat, aşa cum am putut, dar am plătit. E un proiect al meu de oraş, chiar dacă e gestionat de Consiliul Judeţean, chiar dacă mie nu-mi place că nu sunt băgat în recepţie pe fazele de recepţie. Sunt băgat doar la recepţia finală! Păi, la recepţia finală eu ce să mă mai bag, mai pot să schimb ceva?!”, a mai spus Gheorghe Românu, insistând pe faptul că cei 9 acţionari trebuie să găsească împreună o soluţie, altfel se ajunge la un dezastru: se pierd toţi banii şi lucrările începute rămân neterminate.

Powered by Jasper Roberts - Blog