Menu

Articol

Dezbatere publică: poliţiştii vor mai multă siguranţă, atât pentru ei, cât şi pentru cetăţeni

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş-Severin a organizat, ieri, o conferinţă de presă, în care cadre de poliţie din inspectorat au prezentat propunerile Ministerului Afacerilor Interne pentru întărirea autorităţii poliţiştilor prin mai multe modificări legislative. Această iniţiativă vine, conform proiectului Ministerului Afacerilor Interne, „în urma numeroaselor agresiuni la care au fost supuşi oamenii legii din toată ţara, aflaţi în timpul serviciului”.

„E nevoie de întărirea autorităţii poliţistului”

În deschiderea conferinţei de presă, ag. Şef adj. de poliţie Cecilia Dăneţ, purtătorul de cuvânt al inspectoratului de poliţie judeţean, a precizat:

„Din păcate, autoritatea poliţiştilor este de multe ori ştirbită de anumite persoane care nu apreciază legea şi valorile ei. Astfel, se nasc situaţiile în care poliţiştii ajung să fie agresaţi sau să nu poată aplica legea. Prin urmare Ministerul Afacerilor Interne a lansat o dezbatere publică cu privire la un pachet legislativ care are rolul să întărească autoritatea poliţiştilor şi a cetăţenilor”.

Comisar-şef Aurel Coman, împuternicit şef-adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, a precizat:

„Este vorba despre un pachet de propuneri legislative ale MAI, supus dezbaterii publice, referitor la cele mai frecvente proceduri de acţiune ale poliţiştilor, care privesc direct interacţiunea cu cetăţenii, respectiv legitimarea persoanelor, încătuşarea şi conducerea la sediul poliţiei, precum şi situaţiile în care se justifică luarea acestor măsuri”.

Poliţiştii ar putea pătrunde în spaţiul privat, în situaţii de urganţă

Comisar-şef Gheorghe Obişteoiu, împuternicit-şef al Serviciului de Ordine Publică, a dezvoltat pe larg propunerile de modificări legislative. Astfel, conform propunerilor legislative, printre altele, refuzul unei persoane de a se legitima în faţa poliţistului devine infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni, la 3 ani. Devine infracţiune şi refuzul unei persoane de a fi condusă la sediul poliţiei, motivele pentru care poliţistul are dreptul să conducă o persoană la poliţie fiind clar definite în lege. Totodată, în proiectul legislativ se reglementează situaţiile când poliţistul are dreptul de a pătrunde într-un spaţiu privat fără acordul proprietarului. Această propunere vine în condiţiile în care persoane periculoase, autori ai unor infracţiuni flagrante, s-au sustras cercetării adăpostindu-se într-un spaţiu privat.

„Toate aceste modificări vin şi consolidează autoritatea poliţiei. Bineînţeles că sunt prevăzute în acest pachet, drepturile şi libertăţile persoanei care este legitimată, condusă la sediul poliţiei sau care este încătuşată”, a mai spus Gheorghe Obişteoiu.

Un exemplu concret. Recalcitrantul era, de fapt, infractor

Pentru a susţine nevoia de înăsprire a unor prevederi legislative, ag. şef principal Viorel Neagoe, şeful postului de Poliţie Berzovia, a prezentat o speţă în care, la Măureni, un conducător auto despre care poliţia ştia că nu are permis de conducere, nu a oprit autoturismul la semnalele poliţiei, a fugit, a fost urmărit şi prins, a refuzat legitimarea şi testarea cu etilotestul, a refuzat să fie condus la sediul poliţiei, fiind necesară încătuşarea. Pentru toate aceste fapte, cetăţeanul recalcitrant a fost sancţionat doar contravenţional, fiindcă, iată, aşa e legea. Ulterior, s-a stabilit că, într-adevăr, conductărul auto nu avea permis de conducere, consumase alcool, autoturismul nu era înmatriculat.

Nu mai faceţi scandal! Mai ales, nu în mod repetat!

Comisar-şef, Nicolae Sava, împuternicit al şefului Poliţiei Municipiului Reşiţa a prezentat trei situaţii în care, conform proiectului de lege, fapta poate deveni infracţiune, pentru întărirea autorităţii poliţistului şi cretşterea gradului de siguranţ al cetăţeanului. Astfel, în situaţia în care un poliţist este solicitat să intervină la o sesizare făcută de un cetăţean nemulţumit de zgomotul dintr-un apartament vecin, zgomot care poate proveni de la o petrecere, de la amenajări interioare făcute la ore nepotrivite, de la un scandal conjugal, dacă poliţistul intervine şi cere încetarea acţiunilor ce tulbură liniştea publică şi cetăţeanul turbulent îşi reia activităţile zgomotoase, legea actuală permite doar sancţionarea contravenţională a turbulentului. În proiectul de lege, fapta repetată devine infracţiune şi se pedepseşte cu închisare de la 3 luni la doi ani.

Nu mai înjuraţi poliţistul, poate deveni infracţiune!

„O altă modificare se referă la situaţia în care un poliţist, aflat în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, este împiedicat să ia anumite măsuri, de care vorbea colegul meu. Aceste măsuri se referă la legitimarea unei persoane, la controlul acesteia din punct de veere corporal, al portbagajului maşinii, conducerii acelei persoane la sediul poliţiei, la constatarea în flagrant a unei infracţiuni sau a unei contravenţii, a eventualelor măsuri care se referă la orcotirea vieţii, sănătăţii, unei persoane care se află în pericol. Într-o asemenea situaţie, persoana care împiedică echipajul de poliţie să ia o asemenea măsură a încălcat o prevedere penală şi va fi cercetat penal. Pentru această faptă, noua lege prevede o pedeapsă de la 6 luni, la 3 ani sau amendă. O altă modificare, foarte importantă, se referă la situaţia, aşa cum am văzut şi la televizor, în ultima perioadă de timp, situaţii foarte dese, când poliţiştii aflaţi în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, sunt înjuraţi, li se atribuie diverse injurii, li se adresează cuvinte obscene… Şi, aţi văzut, că mulţi sunt indignaţi, dar alţii chiar se bucură! Chiar fac deliciul acestora! Dacă acest pachet legislativ va deveni lege, acele persoane vor fi cercetate penal şi vor fi pedepsite cu închisoare de la 3 luni la 6 ani sau cu amendă”, a mai spus comisarul-şef Nicolae Sava.

Powered by Jasper Roberts - Blog