Menu

Articol

Din cauza fumului de la haldină, deasupra de Reşiţa, nu mai cântă cinteza

Zilele trecute, haldina de gunoi din Dealul Lupacului, administrată de SC Green Ecobauer SRL, a ars cu flacără, degajând un fum gros şi înecăcios spre disperarea locuitorilor din Lupac şi din cartierele reşiţene din apropierea focarului. Ajunşi la limita răbdării, localnicii au alertat autorităţile, inclusiv cabinetul secretarului de stat Raed Arafat. La faţa locului au venit pompierii, aceştia s-au tot lupat cu flăcările care, nu se stingeau bine, că se aprindeau din nou. În prezent, nu mai există foc deschis, ci doar fumul care continuă să se împrăştie peste împrejurimi.

Oamenii din zonă se tem pentru sănătatea lor şi mai ales a copiilor, motiv pentru care l-am întrebat pe comisarul-şef al Gărzii Naţionale de Mediu Caraş-Severin, Gheorghe Munteanu, cât de dăunător pentru mediul şi sănătatea noastră este aerul îmbâcsit  cu tot felul de mirosuri care pluteşte deasupra Reşiţei.

„Atâta timp cât a existat foc, au ars deşeuri, pot să afirm că vorbim de o poluare, însă doar Direcţia de Sănătate Publică poate să spună dacă există sau nu pericol pentru sănătatea publică. La toate controalele efectuate de noi am solicitat prezenţa celor de la DSP care ne-au spus că nu este pusă în pericol sănătatea oamenilor. Deşeurile de acolo fumegă şi nu ard cu flacără deschisă. Dioxina se degajă în urma arderii deşeurilor plastice şi nu când fumegă deşeurile”.

Când se vorbeşte despre calitatea aerului în urma incidentelor din ultimelor zile, comisarul-şef spune că este nevoie de o dovadă în acest sens. De o probă care să pună în evidenţă limitele în care se situează emisile din natură, iar această probă poate fi prelevată de un laborator specializat şi autorizat. Problema pare simplă, este adus laboratorul care ia o mostră şi gata. În realitate, însă, nu prea se ştie cine ar trebui să se implice în acest demers. Unii spun că este treaba SC Green Ecoabauer, alţii că ar trebui să se implice Prefectura ori primăria. Problema nu este de solicitare, ci de cine plăteşte serviciul laboratorului. Nici chiar Gheorghe Munteanu nu ştia mai mult, el mulţumindu-se să ne spună doar că: „Voi vorbi la Bucureşti cu domnul comisar-general al Gărzii de Mediu şi dacă e de acord să comandăm laboratorul, atunci aşa voi face”.

Cei de la Ecobauer nu au vrut să comenteze situaţia. Au plătit jumătate din amenda de 100.000 de lei dată de Garda Naţională de Mediu Caraş-Severin, şi au lăsat să se înţeleagă că lucrurile nu se vor schimba prea mult la haldina din Dealul Lupacului, în condiţiile în care au de încasat de la primăriile din judeţ aproae 10 miliarde de lei vechi.

Până când se vor pune de acord cine cheamă laboratorul, cine stinge focul, cum se pot achita cele 10 miliarde şi cât de repede se vor finaliza lucrările la deponeul ecologic de la Lupac, toţi cei implicaţi îşi vor pasa responsabilitatea de la unul la altul.

Powered by Jasper Roberts - Blog