Acțiune fulger întreprinsă în această dimineață de primarul Reșiței, Ioan Popa, la o locație de alimentație publică amenajată pe malul Bârzavei, la 100 de metri de kilometrul zero al municipiului reședință de județ. Mai precis, la barul cu program non-stop al lui Petre Bădăluță. Motivul l-am aflat de la primar: „Avem o acțiune de asanare a malului Bârzavei, iar acest domn Bădăluță nu a permis echipei de muncitori să travereseze «proprietatea» sa de pe marginea Bârzavei“.
Pentru cei ce nu știu, este vorba de o fostă magazie a CFR-ului, în care se păstrau sculele muncitorilor care lucrau la calea ferată, transformată în urmă cu ceva ani într-un bar cu program non-stop. Afacerea aparține lui Petre Bădăluță, fost meseriaș în depanat televizoare la Cooperativa „Bârzava“. Construcția a fost închiriată, însă, de soția sa, Viorica Seserman, de la Regionala de Transport Feroviar de Călători Timișoara în baza unui contract de locațiune. La rândul ei, prin „I.I. Seserman Viorica“, încheie un contract de împrumut de folosință-comodat cu SC „Bădăluță“ SRL, firmă reprezentată de ... Seserman Viorica. Adică, tot de ea (!).
În contractul încheiat de „I.I. Seserman Viorica“ cu CFR Călători se vorbește de 16 metri pătrați pentru o chirie lunară de 208 lei, la care se adaugă TVA, în timp ce în contractul încheiat cu „Bădăluță“ SRL apar 44 de metri pătrați.
Petre Bădăluță s-a arătat ofuscat de prezența primarului, chiar sfidător, susținând că este în regulă cu toate actele și autorizațiile cerute de lege. Întrebat de primar dacă îi place o astfel de locație în centru orașului, el a răspuns ironic: „Da, îmi place chiar foarte mult. Sunt în regulă cu toate actele, nu au ce să-mi facă“, a mărturisit presei Bădăluță.
Îngrozit de ceea ce a descoperit pe malul Bârzavei, la doi pași de centrul civic, de mizeria și de condițiile de desfășurare a unei activități de alimentație publică, primarul Popa a spus: „Din punctul meu de vedere, pe un contract de locațiune încheiat pentru o magazie de 16 metri pătrați este inadmisibil să apară o unitate non-stop de alimentație publică, cu terasă, umbreluțe, câine, weceu insalubru, lucruri aruncate alandala. Ne întrebăm cum este posibil ca o astfel de unitate de alimentație publică să primească avize de funcționare? Dacă se va dovedi că nu au fost respectate toate normele prevăzute în astfel de situații, următorul pas va fi demolarea acestei magazii în care sunt serviți oameni, iar condițiile sunt mizerabile“.
La doi pași de „Non-stopul“ lui Petre Bădăluță, chiar lângă pasarela de la Hehn, se află o altă construcție intrată în vizorul lui Popa și care aparține lui Vasile Bădăluță, nimeni altul decât fratele celuilalt... Bădăluță. O construcție din tablă în care funcționează un aprozar. Spre deosebire de fratele său, Vasile Bădăluță, revoluționar, are contract de concesiune, pe 49 de ani, încheiat nu cu CFR, ci cu Primăria Reșița, prin Direcția pentru Administrarea Domeniului Public și Privat al Municipiului Reșița, în 2012. Și în cazul acesteia, proprietarul l-a sfidat pe primar căruia, la constatarea că acestă construcție este o baracă și nimic altceva, i-a raspuns vânturând un braț de acte: „Uite dovada. Pe o baracă o iei pe brațe, nu ca pe asta“.
Ioan Popa spune că astfel de construcții nu au ce căuta acolo, în condițiile în care ele nu respectă distanța până la malul apei cerută de lege și în perspectiva amenajării unei alei de promenadă de-a lungul Bârzavei.