Punctul de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Caransebeş de vineri, 31 august, care a stârnit cele mai aprinse discuţii a fost cel referitor la respingerea solicitării venite din partea SC Aquacaraş SA privind scoaterea din funcţiune a unor mijloace fixe, din domeniul public al municipiului, aflate în gestiunea delegată a operatorului judeţean de apă şi canal, care au devenit disponibile în urma reabilitărilor infrastructurii de apă şi apă uzată, trecerea din domeniul public în domeniul privat a acestora şi valorificarea conform legislaţiei în vigoare.
Mai simplu spus, SC Aquacaraş SA ar dori să se descotorosească de vechea uzină de apă, aflată la Buchin, şi să o paseze administraţiei locale caransebeşene, pe motiv că nu-şi poate permite să mai facă cheltuieli suplimentare, mai ales în situaţia extrem de grea din punct de vedere financiar în care se găseşte societatea.
Prezent la şedinţă, Nicolae Miu-Ciobanu, directorul SC Aquacaraş SA, a vorbit despre faptul că în anul 2005, când s-a înfiinţat societatea, aceasta a preluat şi uzina de apă de la Buchin, construită în 1953, care constituia, anterior dării în folosinţă a exploatării de la Zerveşti, sursa de apă a municipiului Caransebeş. „La data la care Aquacaraş a preluat acest obiectiv, el nu funcţiona şi nu a funcţionat nici măcar o oră de la preluarea sa. Atunci când s-a întâmplat acest lucru, el s-a făcut contrar prevederilor legale. În momentul în care s-a trecut prin ADI Aquabanat pentru a se face contractul de delegare, s-au concesionat instalaţiile existente acolo fără să se clarifice situaţia juridică a terenului pe care erau amplasate. În momentul de faţă, eu folosesc această staţie în conservare, şi folosesc angajaţii, fără să am dreptul de a intra pe acest teren. Am discutat cu Primăria Buchin, care a revendicat terenul, şi sunt o grămadă de discuţii pe care le purtăm atât cu dv., cât şi cu cei de la Prefectură, referitor la atribuirea în proprietate, celor care sunt îndreptăţiţi, a unei părţi din suprafaţa de teren care a fost anterior, de 43.000 mp, folosiţi de fostul Goscom, şi preluaţi de cei de la Buchin. Nu ştiu dacă există vreo variantă ca dv. să găsiţi rezolvarea pentru această suprafaţă de teren, pentru că eu nu mai pot, oficial, legal, să intru şi să folosesc această Uzină de apă, înţelegând că dv. doriţi să o constituiţi ca o rezervă pentru oraş. N-o să puteţi face nicio investiţie, pentru că nu aveţi clarificată situaţia juridică a terenului. Mai mult decât atât, eu nu sunt îndreptăţit să folosesc acele instalaţii dacă terenul nu este cedat legal în concesiune către societatea pe care eu o administrez în momentul de faţă”, a spus Nicolae Miu-Ciobanu.
În plus, directorul SC Aquacaraş SA a adăugat că faptul că societatea nu s-a folosit deloc de aceste instalaţii a produs o pagubă de 450.000 de lei în 2017, bani cheltuiţi pentru conservare şi plata personalului care asigura această operaţiune şi nimeni nu-l poate obliga să păstreze un bun de care nu se foloseşte. „Eu consider că este normal să v-o luaţi înapoi, pentru că trebuie s-o casaţi, deoarece durata de viaţă a acestor instalaţii a expirat de foarte mult timp, iar în acest caz eu nu pot s-o casez. Dar vă spun că nu aduce decât prejudicii, şi mie, şi dumneavoastră. Iar eu, ca să exist, trebuie să găsesc soluţii, iar una ar fi majorarea preţului la apă şi canal, ceea ce nu mi se pare normal, deoarece preţul e unic pentru tot judeţul”, a mai spus Nicolae Miu-Ciobanu.
Directorul operatorului judeţean de apă şi canal a mai precizat că în aceeaşi situaţie se găseşte şi staţia de epurare de la Jupa, preluată în 2011, deşi ea nu era în stare de funcţionare, nu a primit documentaţie tehnică pentru ea şi pentru care, deoarece nu epurează apa, Aquacaraş plăteşte penalităţi de 40.000 de lei lunar la Apele Române, deoarece deversează în mediul natural apa pe care ar trebui să o trateze. „Dacă nu se va ajunge la o înţelegere, eu voi fi obligat să solicit, prin instanţă, să vă luaţi înapoi uzina de apă. Trebuie s-o abandonez, fiindcă nu mai am posibilitatea să plătesc oameni să conserve o grămadă de fier vechi”, a mai spus Nicolae Miu-Ciobanu.
Prezent în sală, fostul director al Exploatării Caransebeş a Aquacaraş, Ion Ursulescu, a spus, la rândul lui, că trebuie făcută o analiză, deoarece orice municipiu este obligat să aibă o sursă alternativă de alimentare cu apă, pentru cazuri extreme.
Primarul Felix Borcean a declarat că problema fostei uzine de apă trebuie discutată într-un cadru mai extins, cu persoane care ştiu să analizeze situaţia şi, până nu vor fi dezbătute temeinic toate aspectele unei eventuale preluări, de către administraţia caransebeşeană, a acestui obiectiv, această operaţiune nu poate fi făcută, la simpla solicitare a SC Aquacaraş SA. „Chiar dacă se invocă ilegalităţi la momentul preluării, aceste lucruri se vor stabili, şi vom vedea dacă e oportun sau nu e oportun să facem acest pas. Deocamdată, problema a rămas în coadă de peşte, urmând să ne întâlnim săptămâna viitoare, sau când doreşte domnul director, cu persoane care cunosc bine situaţia. Mărturisesc că eu nu mă pricep la astfel de instalaţii într-atât încât să emit păreri tehnice, ştiu doar ce s-a discutat anterior, dacă e oportună sau nu păstrarea în stare de conservare a acestei uzine, cu preţurile aferente, şi asta va rămâne de discutat într-o întâlnire ulterioară. Abia apoi vom vedea dacă se va iniţia un proiect de hotărâre sau dacă se va crea un litigiu care va fi soluţionat într-un alt cadru. Ştiu că este o situaţie neplăcută pentru Aquacaraş, dar nici noi nu putem acţiona instinctual la orice solicitare făcută de această societate”, a spus edilul.
Vizavi de observaţia făcută de Ion Ursulescu, primarul municipiului a menţionat că vechea uzină de apă este singura variantă, dar consideră că ar trebui făcut un audit de specialitate, efectuat de persoane neutre, care să poată să întocmească un raport în ceea ce priveşte starea actuală a obiectivului şi posibilitatea punerii lui în funcţiune, în cazul în care oraşul ar avea nevoie de această sursă alternativă de apă.
Referitor la staţia de epurare de la Jupa, edilul municipiului a spus că nu a fost în respectiva locaţie, dar e de părere că problema e similară cu cea de la vechea uzină de apă a Caransebeşului. „Consider, totuşi, că dacă menţinem o sursă alternativă de apă, cred că trebuie să avem şi varianta de evacuare. Ca şi în cazul uzinei de apă de la Buchin, şi în acest caz situaţia trebuie discutată cu mare atenţie”, a mai adăugat Felix Borcean.
La finalul discuţiilor, câţiva cetăţeni au dorit să-i pună lui Nicolae Miu-Ciobanu câteva întrebări, însă directorul SC Aquacaraş SA a ieşit val-vârtej, replicând: „N-avem şedinţă deschisă la Primăria Caransebeş!”.