Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte astăzi pe Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Hristos în Iordan. Sfântul Ioan Botezatorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendentă a seminției lui Aaron. Nașterea prorocului Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea lui Iisus, iar aceasta a fost vestită lui Zaharia de către îngerul Gavriil. Pentru ca nu a dat crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia a rămas fără grai până la punerea numelui fiului său.
A dus o viaţă sfântă şi s-a retras în pustie, ținând post şi rugându-se. Pe cei care veneau la el să-i ceară sfaturi, îi îndemna să se pocăiască, îi îndruma spre o viaţă curată şi-i boteza pentru iertarea păcatelor. Nu dădea nimănui să facă mai mult decât ar fi putut. Astfel, vameşilor, care nu erau iubiţi pentru că luau mită şi erau în slujba romanilor, le spunea doar să fie corecţi. Tot aşa, ostaşilor le spunea să se mulţumească cu leafa lor.
Pentru că nu era indulgent şi-a atras duşmănia Irodiadei, soţia lui Irod, pentru că i-a mustrat că trăiau împreună pe când primul soţ al acesteia mai era încă în viaţă. A fost omorât la solicitarea acesteia, după ce fiica ei, Salomeea, a dansat în faţa lui Irod la ospăţul de ziua lui. Când regele i-a spus fetei că poate să-i ceară orice drept răsplată, aceasta, la sugestia mamei, i-a cerut capul lui Ioan Botezătorul.
Ziua Sfântului Ion Botezătorul reprezintă încheierea oficială a sărbătorilor de iarnă deschise la Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie.
Potrivit tradiției populare, după Sfânt-Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald.
Statisticile Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, arată că, 1.957.468 de români, dintre care 1.429.887 bărbați și 527.581 femei, poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul.
Din totalul româncelor, 369.219 se numesc Ioana, 140.333 - Ionela, 11.323 - Nela, iar 6.706 - Ionelia. Majoritatea bărbaților se numesc Ioan - 521.561, Ion - 418.448, Ionuț - 317.270, Ionel - 146.035, Nelu - 21.847 și Ionică - 4.726.