Comuna Eftimie Murgu, de pe Valea Rudăriei, a fost prezentă la Târgul de turism din Berlin „Interntionale Tourismus Börse/ITB", cel mai mare târg de profil din lume, având în vedere suprafaţa (160.000 mp), numărul de expozanţi (6-7000), numărul de ţări perticipante (aproape toate ţările din lume) şi ca număr de vizitatori (aproximativ o jumătate milion).
România a avut la Berlin, în perioada 8-12 martie, a.c. un stand de prezentare, iar comuna Eftimie Murgu a participat cu un stand propriu.
A fost un succes!
Referitor la prezenţa comunei la târgul berlinez, primarul din Eftimie Murgu, Mihai Vlădia, ne-a declarat:
„La Berlin am trimis o echipă de cinci oameni din Primărie, care au prezentat produse tradiţionale din comună: răchie, brânză, făină de mălai, desigur, măcinată la vechile noastre mori de apă, oţet de prune, dulceţuri. Am avut şi pliante, în care am promovat atât Rudăria, cât şi întregul judeţ Caraş-Severin, în special partea montană, Clisura Dunării şi calea ferată Oraviţa -Anina. Toată oferta noastră s-a bucurat de mare atenţie. Consider că n-am fost degeba la Berlin, dimpotrivă, a fost un succes şi vom continua acţiunile noastre de promovare. Şi nu numai de promovare, avem în derulare proiecte care să transforme Rudăria într-o zonă de atracţie turistică”.
La ITB s-a promovat campingul Rudendorf, ce se deschide la sfârşitul lunii mai, festivalurile din toamnă, turismul eco şi de agrement în zona montană. Parte din ofertă a fost gândită pentru cei ce ajung în zonă cu trenul la Anina.
Rudăria, cunoscută şi în ţări exotice
Conform organizatorilor, printre care se numără şi consultantul Dorin Imbrescu, s-au facut primii paşi spre colaborări cu muzee dedicate morilor de apă din lume, unele din zone exotice (Taiwan, Corea de Sud). De asemenea s-au stabilit detalii de promovare a Rudăriei cu organizaţii, asociaţii dedicate turismului în natură, din Germania, Danemarca, Olanda.
Rudăria face pionierat, cu forţe proprii
„Standul României a fost bine organizat în acest an, reprezentantul Ministerului Turismului, doamna Adina Secară, merită felicitări. Pe de altă parte, este frumos că o comuna cu 1500 de locuitori face lucruri de acest fel. La fel de frumos este că nu se limitează doar la sine, înţelegând că nu este o insulă ci parte dintr-un întreg, Caraşul. În plus e o premiera ca o comună căraşeană să participe la un târg de anvergura ITB în nume propriu. Această acţiune a fost făcută integral cu forţe proprii, fără niciun ajutor financiar exterior, cuprinzand şi mult voluntariat. De asemenea nu este o acţiune singulară, existând un proiect clar pentru următorii trei ani”, a spus Dorin Imbrescu.
Este de menţionat că de anul trecut 2016 Rudaria a început elaborarea unei strategii coerente de promovare, de transformare a acestei localităţi într-o destinaţie de vacanţă. Promovarea are un caracter complex, scoţând în evidenţă natura, morile de apă încă funcţionale, festivalurile tradiţionale, istoria. La fel, produsele artizanale şi alimentare specifice Văii Almăjului completează oferta de agrement.