Scandalul generat de arestările de la Universitatea „Eftimie Murgu“ au scos la iveală fapte incredibile săvârșite de anumiți profesori universitari. Potrivit stenogramelor, au existat situații în care studenții promovau fără să se prezinte la examene. Un astfel de caz este cel al lui Ștefan Negrea, fiul fostului general SIE, Lucian Negrea, care, deși era student în anul I, curs de zi, la Facultatea de Științe Administrative, specializarea „Drept European Internațional“, nu a participat la cursurile și sesiunile de examene din ianuarie-februarie și iunie-iulie aferente anului universitar 2012 - 2013, fiind văzut la universitate o singură dată, 10-11 iulie 2013. Cu toate acestea, el a fost declarat promovat la mai multe materii, cu ajutorul nemijlocit al fostului președinte al Senatului, Marian Mihăilă.
Mulți au spus că a fost vorba de un caz izolat, de o întâmplare nefericită, dar rușinoasă pentru prestigiul universității și pe care presa, în goană după senzațional, l-a mediatizat prea mult. Din păcate, nu pare să fie așa. Un cititor al site-lui romaniacurata.ro, ne propune alte trei cazuri ale unor studente, care au urmat și absolvit facultatea la „Eftimie Murgu“, dar care locuiau și munceau nu la Reșița, Caransebeș, Băile Herculane ori Moldova Nouă, ci tocmai la Iași. Cu siguranță că respectivul cititor este bine informat în legătură cu cele sesizate. Am verificat și noi cele afirmate de acesta și am constatat că în perioada respectivă, 2010-2012, numele studentelor invocate de cititor apăreau pe statul de plată al Consiliului Județean Iași, în calitate de referent, iar în prezent, ar fi săltat în funcția de consilier. Studentele au promovat cu note foarte mari examenele de licență din iulie 2012, unde președinte de comisie de examen a fost tot Marian Mihăilă.
Cititorul se întreabă, și pe bună dreptate, cum a fost posibil o astfel de performanță. Să locuiești la 800 de kilometri depărtare și, în același timp, să fi fost și student la zi, dar și angajatul al unei instituții publice de anvergura Consiliului Județean Iași? Practic, nu se poate, teoretic, însă, orice a fost posibil la Universitatea „Eftimie Murgu“ din Reșița. „Fizic, nu avea cum sa comprime timpul astfel încât sa ajungă și la Universitatea „Eftimie Murgu“ din Reșița și la Consiliul Județean din Iași, pentru a–și exercita rolul de funcționar public. Distanța rutieră de la Iași la Reșița se realizează în 10 ore, iar cursurile universitare durează, de obicei, de dimineață până seara, zilnic, de luni până vineri.Cu toate acestea, în acte, totul este posibil : mai exact să fii, în același timp, și consilier la Consiliul Județean Iași, cu norma întreaga, și student la zi a Universitatii Eftimie Murgu din Reșița“, concluzionează persoana respectivă.
Până acum în dosarul profesorilor corupți de la Universitatea Eftimie Murgu cinci persoane au fost trimise în judecată. Potrivit romaniacurata.ro: „Procurorul Denisa Cristodor de la Parchetul General a disjuns dosarul şi urmează să continue cercetările faţă de Marian Mihăilă, fostul preşedinte al Senatului UEM Reşiţa, faţă de procurorul Otilia Micloşină, titularul cursului de Relaţii Internaţionale şi faţă de chestorul de poliţie Grigore Stolojescu, fostul şef al IPJ Caraş-Severin, împuternicit la conducerea Institutului de Studii pentru Ordine Publică Bucureşti, profesor şi el la această universitate“.