Menu

Articol

Exerciţiu naţional de alarmare. Reşiţenii vor auzi şi ei sirenele

Timp de patru zile, 18-21 aprilie, la nivel național se va desfășura un amplu exercițiu național de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă, intitulat PROCIV 2017.

În perioada menționată, în mai multe localități din țară, între care și Reșița, va fi declanșat mecanismul de înștiințare a autorităților privind iminența producerii unor evenimente deosebite și vor fi acționate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populației din zone posibil a fi afectate de dezastre, prin intermediul semnalelor acustice, prin intermediul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și inspectoratelor județene pentru situații de urgență,.

Scopul exercițiului constă în testarea și verificarea echipamentelor din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.

Simulările vor începe marți, 18 aprilie, iar timp de patru zile vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul comunităților.

În perioada vizată, în intervalul orar 10-15, locuitorii Capitalei și cei din teritoriu vor auzi semnalul de alamare în caz de dezastre, compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Încetarea alarmei constă într-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de două minute. De asemenea, în funcție de caracteristicile tehnice, vor fi testate și echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populație.

Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările inspectoratelor pentru situații de urgență. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma “EXERCIȚIU”.

Potrivit comunicatului de presă al ISU Caraș-Severin, semnat de purtătorul de cuvânt Elena Tarla, „Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care pot pune în pericol viața persoanelor.

De asemenea, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă, destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate”.

Powered by Jasper Roberts - Blog