Menu

Articol

Expoziţe de pictură Nada &Nora, sub „Zodia Gemenilor”, la Galeria Agora din Reşiţa

La Galeria Agora din Reşiţa a fost deschisă, ieri, expoziţia de pictură a surorilor gemene, Nada şi Nora Stîngu, plasticiene din Bucureşti, originare din Reşiţa. La vernisaj a participat un public extrem de numeros, care a dovedit că pentru astfel de evenimente galeria este neîncăpătoare. Curatorul expoziţiei este istoricul Dana Antoaneta Bălănescu, aceasta ocupându-se, recent de prezentarea aceleiaşi expoziţii la Băile Herculane.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de gazda evenimentului, pictorul Ion Bobeică, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici Filiala Reşiţa. Despre tinerele plasticiene şi lucrările lor a vorbit Dana Antoaneta Bălănescu, care a spus că, prin mijlocirea unor personaje imaginare, ele traduc plastic anumite stări, generând, astfel, schimbări majore în concepţia plastică. Dana Bălănescu a afirmat că există „îngemănări” evidente în lucrrăile celor două surori, însă există şi diferenţe: „Nada abordează teme ca: angoasa, imobilitatea, lipsa acţiunii, supunerea, moartea, starea de rugăciune, iar la Nora întâlnim: dependenţa, maternitatea, critica societăţii, starea de comoditate şi lipsa iniţiativei. Forma, la Nada, dobândeşte un caracter sculptural, geometric, arătând interes pentru sinteză. În exponatele ei domină unghiurile, planurile tăioase, concentrarea pe un singur personaj. Forma, la exponatele Norei, are, de asemenea, un caracter geometric, dar cu rotunjimi, domină compoziţiile cu mai multe personaje, se întâlnesc ludicul cu tragicul şi asocieri de elemente imprevizibile, disparate, de pildă: o barcă traversează pe trecerea de pietoni sau chiar deşertul”.

Despre lucrări a vorbit şi criticul Adrian Stepan, care a fost de părere că spaţiul galeriei este prea mic pentru astfel de lucrări monumentale, şi a subliniat originalitatea picturilor, tinereţea artistelor şi curajul lor de a păşi pe un drum incomod.

Pictorul Ion Bobeică a citit o scrisoare emoţionantă a pictorului Petru Comisarschi, cel care a fost profesorul de desen şi pictură a celor două artiste, în clase V-VIII. Din păcate, Petru Comisarschi nu a putut participa la vernisaj, însă, a transmis pe o foaie câteva din gândurile sale prilejuite de eveniment. Spicuim din scrisoarea profesorului Comisarschi: „Trebuie să remarcăm că tăria convingerilro artistice ale acestor două tinere se evidenţiază şi prin faptul că, fiind la vârsta la care nevoia banilor este imperioasă, ele n-au cedat tentaţiei de a picta vandabil, ba din contra, atât tematica, cât şi mărimea pânzelor, îndepărtează cumpărătorul amator de un tablou frumos pentru sufragerie”.

La vernisaj a fost prezent şi profesorul de pictură Adrian Garoiu, cel care le-a avut eleve pa Nada şi Nora, în anii de liceu, la Liceul de Arte „Sabin Păuţa” din Reşiţa. Adrian Garoiu ne-a mărturisit că este încântat de evoluţia fostelor sale eleve, care au fost extrem de bune la pictura figurativă, nu au abandonat figurativismul, dar reuşesc săi dea o valoare personală, prin amestecul de măreţie, tragism şi umor.

Remarcăm şi momentul muzical excepţional suţinut de profesorii Eduard Ailenei şi Cristian Roşoagă, de la Liceul de Arte „Sabin Păuţa”, care au prezentat, în premieră, o lucrare a lui Grigoraş Dinicu, „Hora mărţişorului”, adaptată pentru contrabas şi pian electric.

Ca fapt divers, mai amintim că, pentru câteva ore, „Zodia Gemenilor” s-a mutat în octombrie, pe bulevardul Republicii, în Galeria Agora, deoarece, la eveniment au fost prezente trei perechi de gemeni: cele două pictoriţe, Nada şi Nora, curatorul expoziţiei, Dana Antoaneta Bălănescu şi sora ei geamănă, prof. Manuela Obădău, precum şi doi copilaşi gemeni ai familiei Magina (părinţii lor, Livia şi Adrian, sunt cercetători ştiinţifici la Muzeul Banatului Montan).

Powered by Jasper Roberts - Blog