La Muzeul Banatului Montan din Reşiţa a fost vernisată astăzi expoziţia, „Arsenalul şi Camera de Arme a Sibiului în perioada medievală şi modernă”, cu exponate de la Muzeul Brukenthal din Sibiu. Evenimentul a fost organizat de Muzeul Banatului Montan din Reşiţa şi Muzeul Brukental, cel mai mare muzeu de istorie şi arheologie din ţară.
În deschidere a avut loc un moment muzical, susţinut de „Trio Cameral” din Reşiţa. Apoi, directorul Muzeului Banatului Montan din Reşiţa, Dumitru Ţeicu a anunţat că alături de celelalte muzee din ţară şi din Europa, şi muzeul din Reşiţa susţine acest proiect, deshizându-şi porţile de mâine după amiază şi pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică.
Despre expoziţia vernisată, astăzi, în sălile muzeului Reşiţean, curatorul Colecţiei de arme şi armuri de la Muzeul Brukental, dr. Anca Niţoi, a spus: „În aceste două săli sunt expuse cele mai interesante piese care au aaprţinut oraşului Sibiu, sistemului de apărare din perioada medievală, dar şi o parte dintr-o impresionantă colecţie de arme moderne care s-a constituit la Sibiu, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Sunt arme albe, piese de harnaşament, de echipament militar, arme foc, de la cele mai vechi, de la archebuzele medievale din secolul XVI, până la arme de vânătoare de sfârşit de secol XIX”.

Printre piesele expuse în vitrine se află şi câţiva pinteni foarte vechi, dintre care şi câţiva pinteni cu spini, datând din secolul al XII-lea, descoperiţi într-o aşezare medievală la Bratei. Pintenii cu spini sunt cele mai vechi piese din expoziţie.
Expoziţia va rămâne deschisă la Reşiţa până în luna septembrie.
Referitor la Noaptea Muzeelor, cercetătorul ştiinţific Livia Magina, purtătorul de cuvânt al muzeului reşiţean, a declarat: „Oferim şi de această dată un program mai larg, axat pe două paliere: unul creativ şi recreativ, prin ateliere de creaţie şi momente artistice organizate în colaborare cu cei mai buni prieteni ai muzeului, elevii, şi un al doilea segment, reprezentat de expoziţii inedite, alături de cele deja cunoscute”.
Programul evenimentului, sâmbătă 16 mai:
-ora 14.00-17.00: atelier de quillingorganizat în colaborare cu Şcoala Gimnazială Nr. 7;
-ora 16.00-18.00: atelier de face-painting organizat în colaborare cu Liceul de Arte „Sabin Păuţa“ din Reşiţa;
-ora 17.00: dansuri populare cu formaţia „Junii Datinei“ a Palatului Copiilor din Reşiţa;
-ora 17.00: expoziţiile muzeului deschise pentru vizitare, intrare liberă;
-ora 17.30: sceneta „O familie europeană reunită“, prezentată de elevii Colegiului Naţional „Mircea Eliade“ din Reşiţa.