Artistul plastic şi fotograful Cristea Mircioane şi-a deschis, ieri, la Galeria Agora din Reşiţa ce-a de-a treia expoziţie personală de fotografie artistică. Lucrările expuse la Agora fac parte din ciclurile „Inoxidabil” şi „Gesturi”. Expoziţia a fost deschisă de Ion Bobeică, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici Filiala Reşiţa, care a prezentat o parte din preocupările de pictor şi fotograf ale lui Cristea Mircioane. Despre activitatea şi opera artistică a lui Cristea Mircioane au mai vorbit criticii Călin Chincea şi Adrian Stepan, pictorul Petru Comisarschi şi artistul-fotograf Flavian Săvescu.
Călin Chincea: „Mulţi artişti se risipiesc în tot felul de domenii, încercând să facă de toate. Marea mea bucurie este că domnul Cristea Mircioane se ocupă doar de artele vizuale şi a descoperit fotografia ca una dintre ipostazele sale fericite. Eu am admirat întotdeauna şi lucrările sale de artă plastică, foarte moderne ele însele, cu îndrăzneli foarte mari! Acum, pot să spun, asistăm la o deplină sărbătorire a imaginii artistului şi a imaginii artei reşiţene în domeniul artei contemporane. E artă contemporană, trăim alături de toată Europa şi de tot ce se întâmplă în lume! Aşa cum bine a surprins domnul Bobeică, se porneşte de la realitatea care nu este strălucitoare, este obişnuită, este diurnă, este cotidiană, de la obiectul tehnic, iar segmentarea prin imaginea fotografică adaugă nişte semnificaţii nu atât simbolice, ci, pur şi simplu, estetice”.
Petru Comisarschi: „Expoziţia aceasta se încadrează în ceea ce se numeşte minimal art. (..) Minimal art este o formă de cunoaştere foarte interesantă, tocmai pentru faptul că este o viziune pur personală a unui individ, în cazul nostru a lui Cristea Mircioane. Ceea ce ne prezintă el sunt nişte banalităţi pe lângă care toţi puteam trece, dar, ochiul lui şi inteligenţa lui le-a descoperit, sigur, având şi în mână şi scula sa”.
Adrian Stepan: „Fiecare lucrare în parte ţi se prezintă ca prima filă a unei cărţi pe care poţi, în continuare, să o răsfoieşti, încercând cu imaginaţia să ajungi la acel capăt la care nu ajunge nici fizica care investighează universul atomic! Este de felicitat Cristea Mircioane, pentru că din amănunt, din tot ce pare nesemnificativ, reuşeşte să facă un subiect de meditaţie, de contemplare, de a deschide calea spre unele întrebări pe care nu ai avut curajul să ţi le pui!”
Flavian Săvescu: „Toate aceste imagini se pot asemăna pentru necunoscători cu arta picturală. Însă, din punctul meu de vedere, fotografiile cu model uman reflectă creativitatea sa punct de vedere strict fotografic. Cristea Mircioane se situează, aşa cum bine au spus şi alţi vorbitori, la mijloc, între pictură şi fotografie, dar, ca artă fotografică şi calitate a fotografiei se evidenţiază acele lucrări în care apare modelul uman”.
La final, Cristea Mircioane a mulţumit vorbitorilor, a mulţumit celor prezenţi, iar pictorul Viorel Coţoiu i-a dăruit lui Cristea un buchet de flori de toamnă, pe mov, portocaliu şi alb.