Menu

Articol

Feriţi-vă de vipere, în judeţ sunt puţine doze de vaccin

Datorită configurației reliefului, Caraș-Severin se află printre județele în care se găsesc cele mai multe populații de vipere din țară, inclusiv vipere cu corn. Aria de răspândire a lor este vastă, dar cu preponderență ele trăiesc în Parcul Natural Porțile de Fier, Cheile Nerei și în zona Bozovici. Specialiștii spun că viperele nu atacă, preferă să stea la soare pe stânci, însă dacă sunt stârnite reacția lor vine imediat.

Vipera cu corn este cea mai periculoasă specie de la noi, datorita cantității mari de venin injectate în comparație cu alte specii cunoscute, mușcătura putându-se solda cu consecințe grave, precum: edem, soc anafilactic, blocaj renal, tulburări de vedere, necroze. Când nu se intervine la timp, poate surveni decesul, în special la copii, oameni bolnavi, alergici sau în vârstă.

Vaccinul antiviperin este soluția salvatoare în cazul mușcăturii de viperă, administrarea lui trebuie făcută în timpul cel mai scurt de la producerea incidentului.

Din păcate, deși se știe că în Caraș-Severin există acest pericol, la data de 1 august, după cum se arată într-un comunicat al DSP, existau doar patru doze de vaccin antiviperin, cel care, uneori, face diferența dintre viață și moarte. Două doze se găsesc la Spitalul Județean de Urgență Reșița, și câte o doză la spitalele din Moldova Nouă și Oravița. Neoficial, ar mai exista trei doze la Serviciul Județean de Ambulanță, dar și în acest caz pare insuficient.

Situația se repetă în fiecare an, specialiștii motivează lipsa unui stoc corespunzător de doze, prin faptul că vaccinul este destul de scump, iar termenul lui de garanție nu este unul foarte mare. Aceiași specialiști spun că în caz de nevoie se apelează la unitățile medicale din județele învecinate.

Powered by Jasper Roberts - Blog