Menu

Articol

Feriți-vă locuințele de șarlatani, hoți și tâlhari!

Foto: viata-noua.ro

În aceste zile premergătoare sărbătorilor de iarnă, poliția ne sfătuiește cum să ne protejăm căminul de hoții care folosesc tot felul de tertipuri pentru a intra în locuințele noastre, sub o identitate falsă.

Pentru exemplificarea cât mai sugestivă a profilului persoanelor care comit infracţiuni de furt din locuinţe, reprezentanţii Poliţiei Române au conturat câteva tipuri de astfel de indivizi, de care este bine să ținem seama.

„Hoţul muncitor își atribuie false identităţi şi calităţi – instalator, electrician, lucrător la deratizare, utilitaţi. Este îmbrăcat de obicei cu echipamente gen salopetă, care să sugereze apartenenţa la diferite instituţii. Are asupra sa mai multe tipuri de legitimaţii false cu diverse nume, în funcţie de calitatea pe care şi-o atribuie. Iată câteva exemple:

 Hoţul oportunist este acela care profită de uşi/geamuri lăsate deschise de către proprietari. Va fi îmbrăcat sport – trening, adidaşi care imită mărci cunoscute, şapca, ochelari de soare.

Hoţul semi-mascat este tipul comun de spărgător prin efracţie. Este îmbrăcat cu haine închise la culoare, blugi, geacă, poartă un fes pe cap, cât mai mult tras pe ochi, care, eventual se poate transforma şi în cagulă. Are asupra sa un rucsac cu câteva scule gen pontoarcă, ruptor, leră, manuşi.

Hoţul intelectual este îmbrăcat decent sau elegant, poartă cravată, ochelari şi are asupra sa o geantă diplomat în care, în loc de documente, are instrumente de spargere“, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Caraș-Severin.

Polițiștii consideră că, împreună cu vecinii de încredere, este bine să asigurăm un sistem reciproc de supraveghere a locuinţei în cazul absenţei de la domiciliu în week-end sau pentru perioade mai lungi de timp și să evităm să oferim persoanelor străine relații despre vecinii noștri.

„Atunci când un necunoscut pretinde că reprezintă o instituţie prestatoare de servicii (gaze, apă, telefoane, deratizare ş.a.) solicitaţi şi verificaţi cu atenţie legitimaţia de serviciu, înainte de a-i permite accesul în locuinţă. Un astfel de act trebuie să prezinte viza periodică, să nu aibă modificări sau ştersături, iar liniile ştampilei de pe fotografie să coincidă cu liniile ştampilei de pe fila pe care este lipită. Nu acceptaţi prezentarea formală a legitimaţiilor, iar dacă persoana devine grabită sau agitată (ceva nu este în regulă!), solicitaţi sprijinul vecinilor şi reţineti cât mai multe semnalmente ale celui în cauză pentru a le comunica organelor abilitate“, se mai spune în comunicatul poliției.

Locatarii sunt sfătuiți să manifeste prudență sporită față de necunoscuții care sună la uşa invocând diverse pretexte (comercianţi ambulanţi, persoane care solicită să dea un telefon urgent sau cer un pahar cu apă, etc.).

Este recomandabil ca sumele mari de bani să nu fie păstrate în locuri tradiţionale: şifonier, sub faţa de masă sau saltea.

Dacă locuiţi la casă ori în apartamente de bloc situate la parter, etajul I sau ultimul etaj, este recomandabil să protejaţi ferestrele şi balcoanele cu grilaje metalice solide, ale caror console sa fie încastrate în zid, iar spaţiile dintre bare sa fie de dimensiuni mici.

Powered by Jasper Roberts - Blog