Menu

Articol

Festivalul de Teatru de la Reşiţa V. Seara dansului, muzicii şi pasiunii

Seara a cincia a festivalului reşiţean de teatru a fost a dansului şi a muzicii. Primul spectacol de aseară, „Damnatul”, a fost al Companiei de teatru-dans „Microbis” din Sibiu, care a prezentat o poveste aproape horror, cu vampiri, zombi şi vârcolaci, un pretext pentru a pune în valoare expresivitatea trupurilor în mişcare, dar şi o poveste de dragoste, născută într-o lume ostilă, o lume stăpânită de duhul răului, înfrânt, până la urmă, de puterea dragostei. Al doilea spectacol, „Remember Maria Tănase”, al Companiei de Teatru „Gestual Art”  din Bucureşti, a fost unul muzical, în care Claudia Negroiu a reuşită să exprime magistral spiritul şi muzica Mariei Tănase.

„Damnatul” – o poveste de iubire, de la începutul lumii

 „Damnatul”, un spectacol de Hugo Wolff, începe, undeva, pe la facerea lumii, când „oamenii erau goi şi fericiţi şi nu le era ruşine”. În această atmosferă paradisiacă, se întâlnesc El cu Ea (Florin Oros şi Alina Găvozdea), Ea, destul de femeie ca să-l stârnească pe El, iar El, destul de bărbat, ca să se lase sedus. E vorba despre o dragoste proaspătă, tinerească, de început de lume! Mişcările Ei sunt graţioase, dar şi senzuale, aşa cum credem că trebuie să fie la o femeie, chiar şi în Paradis! Iubirea, însă, nu se poate împlini, din cauză că apare răul în lume, iar oamenii sunt atraşi de păcat şi de cruzime. Ideea este indusă cu ajutorul unor vampiri setoşi de sânge, care îi muşcă de gât pe oameni şi tot mai mulţi se transformă în vampiri, inclusiv El. De aici începe nebunia, cu scene de groază, de violenţă şi canibalism. Bine, nu e chiar groază-groază, pentru că povestea este spusă prin intermediul unor cascade dansante foarte expresive, pe muzică ritmată, cu tangouri criminale şi, chiar, cu rock nordic. El devine un damnat, un simbol al răului şi cruzimii. Apare şi momentul de cumpănă, cei doi se reîntâlnesc şi El, de-acum un nenorocit de vampir, şeful unei haite de zombi, este tentat să o muşte de gât pe Ea şi să o transforme în vampireasă. Poate, chiar, în Vampireasa Lui, deşi, din câte am înţeles din filme, vampirii nu sunt monogami, îşi cam fac de cap cu multe femei, în special fecioare. Oricum, se vede bine că dragostea dintâi nu s-a risipit, El rezistă tentaţiei răului, luptă cu sine, luptă cu răul, luptă cu ceilalţi zombi şi, în final, se sacrifică, oferindu-şi inima iubitei. La propriu, fiindcă iubita îi scoate inima din piept şi, învăluită în ceaţa lumii, îi ridică inima în palme, spre cer. Happy end? Într-un fel, pentru că dragostea a învins răul. Dar, e şi multă tristeţe, fiindcă, se ştie, nici vampirii nu pot supravieţui fără inimă. Ei au inimă, dar inimă rea! Fără inimă, cu inima străpunsă de un ţăruş sau cu inima furată de o femeie, chiar şi vampirii mor dracului, se duc din lume, dispar! Asta am înţeles noi din poveste, dincolo de dansul plin de energie şi expresivitate.

Iată şi varianta regizorului şi coregrafului Hugo Wolff, pentru că am avut ocazia să vorbim cu el după spectacol:

„În acest spectacol, eu am vorbi despre Dumnezeu! De aceea am început cu crucea, acea cruce de început de lume, apoi cu oamenii goi. Aici e vorba despre o iubire pură, neîntinată, aşa cum numai iubirea de Dumnezeu poate fi. Nu este vorba despre o iubire carnală, iar această iubire pură îi salvează pe cei doi eroi. La final, ne întoarcem la Dumnezeu, la creştinism, simbolizat prin inimă, adică, prin iubire, pentru că ce altceva este creştinismul decât iubire!” Mă rog, aşa zice Higo Wolff, iar noi, ca spectatori, zicem că nu am fost foarte departe de ideile creatoului. Ale creatorului de spectacol. Şi, la urma urmei, se ştie, câţi spectatori într-o sală, atâtea spectacole în capul şi inima fiecăruia!

Distribuţia: Oros Florin, Seceleanu Alexandru, Paicu Miky, Iulian Fleaca, Ionuţ Turcu, Găvozdea Alina, Cătănescu Diana, Katea Cuzmici, Ingrid Metz, Sabrina Bărbulescu, Alexandra Popa, Doina Sula.

„Remember Maria Tănase” – muzică şi pasiune

Al doilea spectacol, „Remember Maria Tănase”, a fost povestea vieţii Mariei Tănase, spusă din puţine cuvinte şi multă muzică. Au fost minunatele cântece ale Mariei Tănase, interpretate cu forţă, pasiune şi delicateţe de Claudia Negoriu, care a reuşit, cu o voce minunată, să o reînvie pe inegalabila Maria Tănase. A fost un spectacol plin de energie, de cântec, lumină şi dragoste, care a încălzit inimile spectatorilor. Aplauzele nu au contenit pe tot parcursul recitalului, iar la final, actriţa-interpretă, Claudia Negroiu, a fost scoasă de trei ori la rampă cu aplauze.  Concepţia spectacolului aparţine Mălinei Andrei.

Spectacolele de astăzi, sâmbătă, 20 februarie:

Ora 18.00 – „13 tablouri cu oameni”, adaptare liberă după Anton Pavlovici Cehov, regia artistică Alexandru Dabija. Distribuţia: Ion Alexandrescu, Marian Negrescu, Dan Calotă, Cosmin Brehuţă, Cristi Naum, Valeriu Bâzu, Pompiliu Ciochia, Sorin Giurcă, Adriana Rodica Negrescu, Monica Adelina Sfetcu, Simona Urs, Ana Nicolae, Cornelia Diaconu.

Ora 20.30 – „Prah”, de György Spiró, regia artistică Cristian Ioan, traducere şi adaptare Zeno Fodor. Distribuţia: Gianina Iconaru, Ştefan Abrudan.

Powered by Jasper Roberts - Blog