Menu

Articol

Gazonul englezesc şi regele morcov

Locuiesc într-un share house, împreună cu alte trei familii de români. În share house-ul din stânga locuiesc nişte familii de englezi, iar în cel din dreapta, familii de polonezi. Am mai povestit, astă-iarnă, când mi-am petrecut sărbătorile în Anglia, ce este un share house. Share înseamnă a împărţi, a distribui, dar şi a împărtăşi, iar în acest caz are sensul de a locui într-o casă (house) cu mai multe apartamente, în care mai multe spaţii sunt folosite în comun. De obicei, o bucătărie comună, baie comună şi curte comună. Milioane de emigranţi din Anglia locuiesc în astfel de share house, care sunt o afacere imobiliară profitabilă pentru proprietari. Dar, nu numai emigranţii locuiesc astfel, ci şi foarte, foarte mulţi englezi. Pentru că un share house este mai puţin costisitor, cheltuielile pentru utilităţi şi chiria fiind împărţite între locatari.

Imensa majoritate a englezilor trăitori din salariu locuieşte în chirie. Aceasta le dă oamenilor o mai mare mobilitate, se pot muta oricând după un nou loc de muncă, şi nu trebuie să investească în casă. Am şi citit, pe feisbuc, o anecdotă în acest sens. Ce înseamnă concediul? Păi, pentru un englez, concediul înseamnă vacanţă în Caraibe sau în Mediterana, iar pentru român înseamnă două nunţi, două botezuri, schimbat geamurile termopan şi extinderea bucătăriei.

Casa în care locuiesc are două etaje, un hol comun, o bucătărie comună la parter, o baie tot la parter, încă o baie la etajul doi şi o curte cu gazon. De fapt, curtea a pierdut din gazon şi tocmai despre aceasta vreau să povestesc. 

Ideea este că pentru englezi gazonul este un fel de simbol şi mândrie naţională. Ceva cam cum ar dori ministrul agriculturii, Petre Daea, să fie oaia la români! O familie de români, stabilită în Milton Keynes, care şi-a luat o căsuţă cu etaj în chirie, mi-a şi povestit că, după semnarea contractului, singura cerinţă imperativă a proprietarului a fost ca ei, chiriaşii, să îngrijească şi să tundă regulat gazonul din curte! 

Toate casele englezeşti au gazon în curte. Aceasta e regula. Sigur, mai sunt şi excepţii, dar, regula e, curte şi gazon!

Ei, şi share house-ul în care stau are o curte de vreo 10 metri pe 10, care avea gazon din gard în gard. Însă, în primăvara aceasta, unul din românii care locuiesc aici a săpat în curte două fâşii de pământ de vreo 4 metri lungime şi de un metru lăţime, unde a semănat legume: ceapă, morcovi, pătrunjel, ridichi, dovlecei, mărar. Seminţele le-a adus din România. Fapta a fost privită cu reţinere de către familiile conlocuitoare, ba, chiar, cu oarecare supărare. Deci, a venit românul nostru şi a stricat frumuseţe de gazon englezesc! Proprietarul, însă, n-a comentat nimic. A venit vara şi au răsărit legumele. Ecologice şi cu gust... de legume! Fiecare locatar a beneficiat de pătrunjel, morcovi şi mărar pentru câte o ciorbă, de ceapă verde la micul dejun. Câte puţin, pentru gust. Dovleceii încă nu s-au făcut, abia au înflorit. Chiar eu, spre exemplu, am mâncat de câteva ori ceapă verde cu brânză franţuzească împuţită. Cu omletă sau cu friptură e o combinaţie foarte gustoasă. Astfel, grădiniţa din curte e o minune de câţiva metri pătraţi şi fiecare locatar priveşte cu simpatie creşterea şi înrodirea neamului vegetal românesc! Acum, sinceri să fim, legumele sunt cam pipernicite, pământul e sărac şi nu a fost îngrăşat cu nimic, de aceea şi în miezul verii ceapa e tot verde şi fragedă. Doar un morcov care a prins un loc mai bun a crescut mare, cât un morcov adevărat de la supermarket. Se vede după frunze şi după corpul viguros ce se iţeşte portocaliu de sub pământ. E regele morcov! 

În share house locuiesc două familii care au bebeluşi. Una din mamele de bebeluşi a revendicat deja regele morcov pentru copilul ei! Să-i facă o supă. Dimineaţa, regele morcov e inspectat; a mai crescut? Da, a mai crescut ceva, îl mai lăsăm un pic. Se aşteaptă ziua, momentul fast, în care morcovul rege va fierbe în supica bebeluşului român născut în Anglia. Seminţe româneşti în pământ englezesc!

Să fie de bine? Să nu fie? Asta este!

Powered by Jasper Roberts - Blog