Menu

Articol

GEC Nera se întreabă: va fi demisă sau nu conducerea PN Semenic-Cheile Caraşului?

GEC Nera este ONG-ul care a semnalat constant în ultimii ani neregulile care au loc în Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului, sub oblăduirea RNP Romsilva. În ciuda negărilor permanete acu care ne-a obişnuit conducerea a regiei naţionale, realitatea din teren este cu totul alta.

Recent, Agenţia Naţionale a Ariilor Naturale Protejate (ANANP) a publicat pe site-ul său raportul cu privire la evaluarea custozilor şi a administratorilor ariilor naturale protejate din România. Sesiunea de evaluare pentru cele opt regiuni de dezvoltare ale ţării a avut loc în perioada octombrie – decembrie 2017. Au fost evaluați la nivel național 166 custozi şi administratori, aferenţi unui număr de peste 900 de arii protejate. În funcţie de rezultatele avute, s-au acordat 162 de calificative de „Foarte bine”, 114 de “Bine”, 18 de  “Suficient”, iar unul a fost de  “Insuficient”

RNP Romsilva a primit acest calificativ pentru administrarea ariilor naturale protejate din zona Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului. Calificativul, cel mai slab dintre cele acordate în anul 2017, a fost dat în cadrul contractului de administrare nr. 113/08.12.2014 pe care regia l-a încheiat cu Ministerul Mediului

„Acest calificativ confirmă numeroasele notificări adresate în ultimii ani de către GEC Nera autorităţilor cu responsabilităţi în domeniul protecţiei naturii în legătură cu agresiunile frecvente împotriva patrimoniului natural din PN Semenic – Cheile Caraşului.

Potrivit paginii web a ANNAMP, primul dintre motivele acordării acestui calificativ este lipsa unui plan de management aprobat al parcului iar acest document, adăugăm noi, lipseşte de peste 13 ani datorită, în primul rând, blocării procedurii de aprobare a documentului la nivelul RNP Romsilva”, se arată într-un comunicat de presă al GEC Nera. 

Considerând că RNP Romsilva şi-a probat timp de 13 ani „eficienţa” în administrarea PN Semenic – Cheile Caraşului, GEC Nera solicită din nou şi  în mod public atât Guvernului României cât și Ministerului Mediului să facă demersurile necesare pentru rezilierea contractului de administrare pe care RNP Romsilva îl are cu Ministerul Mediului  și să treacă administrația parcului în subordinea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate cu statut de instituție publică destinată protecţiei ecosistemelor. Mai mult, se întreabă dacă va fi sau nu demisă conducerea asdministraţiei parcului şi consiliul ştiinţific.

Powered by Jasper Roberts - Blog