Într-o singură săptămână, Gheorghe Percea a trecut de la agonie la extaz. Primarul din Ciclova Română, cercetat penal şi judecat într-un dosar în care procurorii DNA îl acuză de fraudarea fondurilor europene, a trăit la maxim momentele în care două instanţe de judecată s-au pronunţat la solicitarea sa de a scăpa de controlul judiciar.
Iniţial, în data de 13 decembrie, soluţia Tribunalului Caraş-Severin i-a fost potrivnică respingând cererea de revocare a măsurii controlului judiciar şi subsidiară de înlăturare a interdicţiei de a nu exercita funcţia de primar, formulată de către apărătorul ales al inculpatului Percea Gheorghe. Soluía Tribunalului a fost cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare.
În aceeaşi zi, aceeaşi instanţă decide amânarea judecării cauzei pentru data de 17 ianuarie 2019 ora 11,00, „pentru respectarea principiului continuităţii completului de judecată, cu referire la jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului”
Gheorghe Percea a avut noroc la Curtea de Apel Timişoara. În data de 21 decembrie, instanţa Curţii a admis contestaţia împotriva încheierii penale pronunţată de Tribunalul Caraş-Severin, a desfiinţat încheierea penală contestată şi a revocat măsura controlului judiciar dispusă faţă de inculpat.
Altfel spus, Gheorghe Percea se întoarce la primărie, cel mai probabil după Crăciun, când prefectul îi va semna Ordinul de repunere în funcţie.
Reamintim că, primarul comunei Ciclova Română a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de procurorii DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de: folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată, complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, „În perioada 2012 - 2017, inculpatul Percea Gheorghe, beneficiind de autoritatea și influența conferite de funcția publică deținută, a determinat patru persoane din localitate să depună la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) cereri unice de plată pe suprafață, pentru a încasa subvenții în cadrul diferitelor scheme de plăți. În acest sens, mai multe contracte de concesiune au fost încheiate de persoanele respective cu primăria condusă de inculpatul Percea Gheorghe, pentru terenurile agricole care aparțineau Consiliului Local și Primăriei Ciclova Română.
În același context, pentru îndeplinirea condițiilor necesare aprobării cererilor unice de plată pe suprafață, trebuia ca solicitanții să facă dovada deținerii unui/unor efective de animale, motiv pentru care inculpatul Percea Gheorghe a determinat aceleași persoane să încheie fictiv contracte de comodat, din care să rezulte (în mod nereal) că dețineau diverse efective de animale și adăposturi pentru acestea.
Beneficiarul real al plăților efectuate de către A.P.I.A. a fost inculpatul Percea Gheorghe care deținea și cardurile aferente conturilor bancare în care erau virate subvențiile de către A.P.I.A., în baza cererilor unice de plată pe suprafață.
Prin aceste demersuri, inculpatul a beneficiat de subvenții acordate necuvenit de A.P.I.A. în cuantum total de 1.862.839 lei.”
A.P.I.A. s-a constituit parte civilă cu suma de 5.057.954 lei, bani provenind din bugetele FEGA, FEADR (fonduri europene) și bugetul național.