Menu

Articol

Gunoiul, eterna problemă a caransebeşenilor...

Autor: 

Intrarea în vigoare, la 1 ianuarie, a Legii 384/2013 privind aprobarea OUG Nr. 31/2013, pentru modificarea şi completarea OUG 196/2005 privind Fondul de Mediu, a stârnit nemulţumiri nu doar în rândul operatorilor de salubritate din ţară, ci şi al cetăţenilor, care, astfel, s-au văzut nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru achitarea serviciilor de ridicare a gunoiului menajer.

Nici Caransebeşul nu a scăpat de prevederile acestei legi, de aşa-numita Taxă de Mediu, care, în fond, presupune achitarea de către operatorul de salubritate, în cazul de faţă de către S.C. Transal Urbis S.R.L., a sumei de 80 de lei pentru fiecare tonă de deşeuri depozitată. Ca urmare a acestor noutăţi legislative, Transal Urbis şi-a ajustat tarifele, acestea fiind aprobate de consilierii locali în şedinţa din 25 ianuarie. Astfel, începând din 1 ianuarie, cetăţenii care locuiesc la bloc plătesc 12 lei/persoană, cei de la case 15 lei, iar agenţii economici 151 de lei, ceea ce se traduce printr-o creştere de aproximativ 40 la sută a acestui serviciu.

„Taxele pe care Transal Urbis le plătea Deponeului Ecologic de la Oradea, acolo unde depozităm noi deşeurile menajere, erau de 83,5 lei/tonă până în 31 decembrie 2016, adică 20 de euro, fără TVA. Din 1 ianuarie, la aceşti bani se adaugă 80 de lei Taxa de Mediu, aşa că, în total, cu tot cu TVA şi cu serviciile conexe, respectiv 15,73 lei/tonă pentru faptul că suntem din alt judeţ, societatea noastră plăteşte la Oradea 220 de lei”, ne-a spus Ovidiu Chimigeriu, directorul SC Transal Urbis S.R.L. Caransebeş.

Din data de 1 martie, Transal Urbis va pune la dispoziţia tuturor gospodăriilor de pe raza municipiului câte un sac pentru PET-uri şi carton. „Încă de anul trecut, am înaintat o Adresă la Primărie, pentru a căuta un program european, în ideea de a accesa fonduri comunitare pentru dotarea gospodăriilor cu câte trei pubele, aşa cum prevăd normele europene – pentru deşeuri menajere, pentru PET-uri şi pentru cartoane. Costurile fiind destul de ridicate, am luat iniţiativa de a dota gospodăriile, începând din 1 martie, cu un sac menajer şi unul pentru PET-uri şi cartoane, pe lângă pubelele pe care le au deja cetăţenii. Ideea este că, atunci când va fi ridicat sacul cu PET-uri şi cartoane, proprietarii vor primi în schimb unul gol, cetăţenii putând intra în posesia lui şi atunci când li se înmânează facturile”, a mai spus Ovidiu Chimigeriu.

La începutul acestei luni, Transal Urbis a demarat şi operaţiunea de montare la cele 60 de platforme dotate cu pubele pentru deşeuri menajere, PET-uri şi cartoane, a unor pancarte privind colectarea selectivă a acestor deşeuri.

„În urmă cu o lună, noi am făcut un test în cadrul căruia autocompactoarele care acţionează pe raza municipiului au dus deşeurile la Staţia de transfer, acolo unde există containerele care pleacă spre Oradea, şi am făcut o sortare la faţa locului. Angajaţii Transal-ului au reuşit să scoată, în patru zile, trei bene de PET-uri, de câte 6 mc fiecare. La ora actuală, municipiul Caransebeş duce un camion de 20 de tone de deşeuri, zilnic, la Oradea. Dacă am reduce cantitatea de deşeuri depozitată la Oradea, în loc de un camion zilnic, să ducem unul la două zile, automat costurile s-ar diminua”, a mai spus directorul S.C. Transal Urbis S.R.L.

Momentan, a mai precizat Ovidiu Chimigeriu, operatorul caransebeşean de salubritate are contract cu Deponeul Ecologic Oradea până în 30 iunie a.c., deoarece se preconizează că, în această vară, se va deschide Centrul Integrat de Management al Deşeurilor de la Lupac. Aici, costul va fi de 174 lei/tonă, un preţ foarte mare, deoarece s-a plecat de la o redevenţă mare, în această sumă neintrând acei 80 de lei percepuţi ca Taxă de Mediu, adică mai mult chiar decât se plăteşte în prezent. „Vom face un calcul, la momentul potrivit, în care vom ţine cont de taxa de depozitare a deşeurilor, costul transportului, să vedem unde e mai rentabil, dar există şi posibilitatea să fim obligaţi să ducem gunoiul la Lupac, fiindcă s-ar putea ca, având un deponeu în Caraş-Severin, celelalte judeţe să nu ne mai primească”, a adăugat Ovidiu Chimigeriu.

Ovidiu Chimigeriu

Powered by Jasper Roberts - Blog