Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, și vicepreședintele Ionuț Popovici participă astăzi, 2 octombrie, la Festivalul de promovare și păstrare a culturii populare tradiționale românești „La obârșii, la izvor“, organizat la Gyula, Ungaria.
Evenimentul, care își propune să promoveze cultura și tradițiile populare românești în țara vecină, este organizat de Episcopia Ortodoxă Română cu sprijinul Institutului Cultural Român din Budapesta, a Consulatului General al României din Gzula și cel al Consiliului Județean Caraș-Severin.
Potrivit comunicatului emis de Serviciul de Comunicare din cadrul CJ Caraș-Severin, festivalul a fost susținut, pe rând, de către un județ din România, care a prezentat cultura și tradițiile populare românești din zona pe care o reprezenta. Până acum au fost reprezentate județele: Bihor, Satu Mare, Bistrița, Arad, Timiș, Sălaj, Cluj și Maramureș, Caraș-Severin fiind prezent la ediția cu numărul IX.
Bogăția și frumusețea floclorului din Banatul de Munte vor fi evidențiate de membrii Ansamblului Folcloric „Semenicul“, care vor evolua la Centrul Cultural Român din Gyula.
Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș este prezent cu o interesantă colecție de port popular tradițional de pe Valea Timișului, Valea Bistrei, Clisura Dunării și Valea Almăjului. Și soții Ionașcu, din Câlnic, renumiți pentru activitatea desfășurată în atelierul de broderie și confecționat costume populare, au onorat invitația la aceată manifestare culturală de suflet.
O inedita colectie de port popular traditional, din patrimoniul Muzeului Judetean de Etnografie si al Regimentului de Granita Caransebes, va fi prezentata la Gyula. Vor fi expuse costume din patru zone etnografice, mai exact : Valea Timisului, Valea Bistrei, Valea Almajului si din Clisura Dunarii.