Indiscutabil, vedetele gastronomice de la Zilele Reşiţei au fost hamsiile şi pastrama de berbecuţ. Şi una, şi alta au fost, la propriu, la mare preţ. Unul care le-a întrecut până până şi pe cele ale fructelor de mare, să nu mai vorbim de cel al salamului de mistreţ.
O porţie de 100 de grame de hamsii, sau Engraulis encrasicolus, pe numele ştiinţific, s-a vândut cu 7 lei, cu ambalaj cu tot, care şi ăla a cântărit câteva grame acolo. Faţă de anul trecut, preţul a crescut cu doi lei. E mult? E puţin? Nu vreau să mă pronunţ ori să fiu cârcotaş. Cert este că, spre deosebire de alte dăţi, reşiţenii nu s-au înghesuit la tava cu peştişori mici şi crocanţi, oricât de mult le aminteau de mare şi de vacanţă.
La fel şi pastrama de berbecuţ. Pe lângă faptul că reşiţeni şi, în general, bănăţenii nu se dau în vânt după aşa ceva, aceasta s-a vândut cu 8 lei porţia, care porţie a fost, aţi ghicit, tot de 100 de grame. Şi pentru ca tacâmul să fost complet, berea agreată la Zilele Reşiţei s-a vândut şi ea cu 6-7 lei doza. Doar la berea la halbă comercianţii au fost mai înţelegători, coborând preţul la 5 lei.
Preţuri de oraş, de distracţie, ar spune unii, unde orice serviciu făcut de alţii se taxează ca atare. Care au înţeles mersul lucrurilor în societatea de consum s-au adaptat situaţiei, dar au existat destui care au preferat să se înfrupte cu bere, apă şi suc de la supermarketul din Parcul Tricolorului, acolo unde toate acestea costă pe jumătate, chiar şi mai puţin. Ruşinos, dar sănătos şi, mai ales, economicos pentru buzunarele multora.
Singurele care n-au putut fi cumpărate în supermarket au fost hamsiile. Dar oamenii nu au fost deranjaţi foarte tare. De poftă, au împărţit porţia în două şi tot au ieşit în avantaj căci, privitul la artiştii care au urcat pe scenă de au cântat şi dansat a fost pe de-a „fetea”, vorba prezentatorului, Dan Liuţ.