În anul 2017 au fost încasate din impozitele pe salarii şi pe veniturile celor ce lucrează în Municipiul Caransebeş, circa 14 milioane de lei. Scăzând impozitul pe salarii de la 16% la doar 10% - printre cele mai mici din Europa - în Legea 3 a bugetului de stat pe 2018 s-au estimat din aceasta sursa doar 10 milioane lei. Cu 4 milioane de lei mai puțin!
Horia Irimia, director economic în cadrul Primăriei Caransebeş, afirmă că la sfârşitul lunii februarie, începutul lui martie administraţia locală va avea o imagine mai corectă în privinţa aşa-zisei revoluţii fiscale, când se vor şti exact cifrele reprezentând impozitul pe salarii şi pe venituri colectate în Caransebeş. „Depinde de cum au procedat şi firmele private şi alţi angajatori publici cu includerea contribuţiilor în salariul brut”, mărturiseşte Irimia.
Directorul economic este de părere că bugetul Municipiului Caransebeş este unul de austeritate. Pe lângă reducerea impozitului pe venit sunt şi alti factori care nu au depins de Primărie şi de Consiliul Local. Prin Lege s-au mărit salariile, trebuie plătite vaucherele de vacanţă, 10% din salariile si indemnizatiile pentru persoanele cu handicap, care în 2017 erau suportate integral de la bugetul de stat.
„Ca suma totală, Bugetul pe 2018 este mai mic decat cel pe 2017 deoarece salariile celor din învăţământ nu mai sunt platite prin bugetele locale. Doar cu un credit am reuşi să realizăm proiecte de dezvoltare, investiţii. Oricum, Municipiul Caransebes are unul dintre cele mai mici grade de îndatorare din ţară”, mai spune Irimia.