Menu

Articol

Iarna dezbinării noastre: Revoltaţi, consilierii judeţeni liberali au părăsit sala de şedinţă

Mircea Teodorescu şi Ioan Cojocariu

Un nou scandal în Consiliul Judeţean Caraş-Severin, într-o şedinţă ordinară, cea desfăşurată astăzi, care se anunţa calmă şi, oarecum, protocolară, mai cu seamă că proiectele de hotărâre ce trebuiau votate trecuseră fără probleme în comisiile de specialitate.

Proiectul de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ teritoriale a sumelor constituite suplimentar în fondul prevăzut la dispoziţia Consiliului judeţean din cota de 17,25% din impozitul pe venit estimat a fi încasat pentru achitarea arieratelor, a aprins spiritele. Mai precis, un amendament propus de consilierul PSD Ioan Crina, potrivit căruia se luau sume de bani de la mai multe primării, pentru a se suplimenta suma acordată altor UAT-uri. Între primăriile văduvite, cea din Caransebeş, cu 65.000 de lei, Prigor – 10.000 de lei, Armeniş, Domaşnea, Slatina Timiş, Răcăşdia şi Şopotu Nou, fiecare cu 5.000 de lei. Avantajate în această situaţie, cu câte 20.000 de lei, primăriile: Bocşa, Gârnic, Fârliug, Vărădia şi Teregova.

După un moment de uluială, liberalii s-au ridicat şi au părăsit sala în semn de protest.

Liderul de grup al consilierilor liberali, Mircea Teodorescu,  a mărturisit presei: „Sunt foarte neplăcut surprins de alocarea banilor pentru echilibrarea bugetelor locale. Inițial, sumele păreau echitabil împărțite, în ședință însă, fără să fim anunțați în prealabil, fără să treacă prin comisii aceste amendamente, PSD-ul a propus cu totul alte sume, a luat brutal de la primăriile liberale, ca să o spunem pe șleau, și a dat la primăriile lor. În semn de protest noi ne-am retras de la lucrări.

Au o atitudine dictatorială, nu se poate lucra decât în felul lor și cum vor ei, iar noi nu suntem de acord cu această procedură de lucru. Măsura luată de ei va afecta foarte negativ, dacă vorbim de spitalul din Caransebeş. Banii erau pentru plata arieraterlor.

Vom uza de singura noastră cale de protest: nu vom mai vota hotărârile patrimoniale, este singura mod în care putem sancționa această majoritate. Noi am tot făcut concesii, dar văd că nu ai cu cine”

La rândul său, Ioan Cojocariu a întărit cele afirmate de Teodorescu: „Totul pleacă de la faptul că a fost dat afară managerul spitalului municipal care era de origine pesedistă şi pentru asta a sancţionat spitalul, dar ei uită că populaţia are de suferit, nu spitalul. Este un act dictatorial, noi am discutat şi negociat în comisii cuantumul sumelor repartizate pe UAT-uri, însă văd cu nu au ţinut seama”.

La sfârşitul şedinţei, Silviu Hurduzeu a explicat de ce s-a procedat aşa: „Prin Decizia şefului Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Localea Consiliului judeţean i-a fost laocată suma suplimentară de 1.939.000 lei, în vederea repartizării acesteia pe unităţi teritorial administrative, cu destinaţia achitării arieratelor şi susţinerii programelor şi proiectelor de infrastructură derulate de administraţiile locale.

A existat un amendament al domnului Ioan Crina, considerându-se că sumele alocate unor UAT-euri sunt prea mici. Repet, la redactarea acestui proiect, Consiliul judeţean a folosit un algoritm care aplicat, pe unii îi poate avantaja, pe alţii nu. Amendamentul domnului Crina a încercat să rezolve aceste probleme. Consilierii liberali au considerat că acest amendament nefiind discutat în comisie, au părăsit sala. Suma pentru care s-a făcut amendamentul e de 100.000 de lei. S-a luat de la câteva UAT-uri şi s-a distribuit câte 20.000 de lei la cinci UAT-uri. Deci, nu este o sumă extraordinară. Dacă luăm şi vedem de unde s-au luat banii, nu au fost afectate acele UAT-uri. Reluaţi amendamentul şi veţi vedea că banii nu au fost luaţi doar de la primăriile liberale.

Suma cea mai mare a fost luată de la Municipiul Caransebeş, cu arieratele Spitalulu municipal. Suma iniţială a proiectului de hotărâre era de 100.000 de lei, iar în urma amendamentului s-a diminuat cu 65.000 de lei, pe considerentul că, ceea ce a făcut Consiliul judeţean, poate să facă şi Caransebeşul. Consiliul judeţean din economiile făcute de-a lungul anului a alocat o sumă pentru plata arieratelor Spitalului judeţean. O sumă de zece ori mai mare decât cea luată prin acest amendament. Nu am văzut un proiect de hotărâre al Consiliului Local Caransebeş de alocare a unei sume pentru susţinerea activităţii Spitalului municipal. Îl auzeam pe domnul Cojocariu spunând că în acest fel condamnăm la moarte spitalul din Caransebeş. Repet, nimic nu împiedică Primăria Caransebeş să aloce bani pentru plata arieratelor”.

Pentru că a fost ultima şedinţă din acest an, consilierii liberali şi cei ai PSD şi PMP nici măcar nu au apucat să-şi ureze sărbători fericite ori să-şi spună la revedere!

Silviu Hurduzeu

Powered by Jasper Roberts - Blog