În urmă cu un an, politicianul Ilie Iova aproape că nu exista. Era vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, pus în funcţie de PNL-işti, care au exploatat neînţelegerile din USL în favoarea lor şi au luat toate funcţiile de conducere din Consiliul Judeţean. Preşedinte era Frunzăverde, care, să ne reamintim, a obţinut votul şi încrederea cărăşenilor în mod covârşitor, iar primul vicepreşedinte era Ionesie Ghiorghioni, omul de încredere al lui Frunzăverde. Ilie Iova era de decor. Era al doilea vicepreşedinte, care nu vorbea niciodată, nu îl înlocuia niciodată pe Frunzăverde când acesta lipsea. Se zvonea că ar fi avut în reponsabilitate domeniul cultură. Probabil că avea şi el o părere despre câţi bani trebuie să meargă la biserici şi câţi la activităţi culturale, dar nu şi-a exprimat-o niciodată în public. Ori n-a avut loc să şi-o exprime. Era, cum se spune în popor (în poporul mai sceptic), ca apa sfinţită. Nici nu ajuta, dar nici rău nu făcea.
Dacă n-ar fi fost pus în aplicare programul de asanare politică la nivel naţional, care i-a scos din circuit pe Frunzăverde şi Ghiorghioni, cu siguranţă, Ilie Iova ar fi rămas un politician extrem de discret. Atât de discret, încât alegătorii cu greu şi-ar fi aus aminte de numele lui. „Auzi, parcă mai era un vicepreşedinte la judeţ, dar nu-mi aduc aminte cum îl cheamă”, ar fi spus alegătorii.
Viaţa, însă, joacă uneori nişte feste. Feste faste sau nefaste. Pentru Ilie Iova au fost faste. Rămas singur în fruntea judeţului, Iova a fost nevoit să iasă în faţă, să vorbească, să ia decizii importante, în momente politice foarte agitate. Şi, să recunoaştem, până la urmă, nu s-a lăsat copleşit şi şi-a făcut treaba, tot cu prudenţa care îl caracterizează, însă n-a făcut-o rău. A reuşit să menţină echilibrul în Consiliul Judeţean şi să-i asigure funcţionarea fără sincope. Şi, uite-aşa, a devenit un personaj politic de loc de neglijat. Şi, uite-aşa, a devenit candidatul unic al PNL la funcţia de primar al municipiului Caransebeş. Un candidat extrem de puternic, cu şanse reale să câştige primăria capitalei gugulane.
Deci, Ilie Iova este un lider politic prudent, dar capabil să ia decizii. Apropo de prudenţa lui aproape proverbială. În mai multe rânduri, în prea multe rânduri, Ilie Iova a explicat că vrea să ia deciziliile corecte pentru ca, noaptea, să-şi pună capul liniştit pe pernă. Foarte frumos din partea lui. Dar, ca să-ţi pui capul liniştit pe pernă, poţi foarte bine să fii balerin ori tractorist. Cred că toţi îşi doresc să aibă un somn liniştit. Dar, ca să fii politician, trebuie să iei deciziile corecte pentru ca alegătorii să poată dormi liniştiţi. Aceasta este condiţia de politician, să te pui în slujba alegătorilor şi să acţionezi spre binele lor. Pe mine, ca alegător, nu mă interesează de loc cum doarme Ilie Iova. De aceea, din poziţia politică pe care şi-a câştigat-o (mai de voie, mai de nevoie), l-aş sfătui să-şi schimbe discursul în această privinţă. Fiindcă NU mi se pare că sloganul electoral cel mai potrivit ar fi: „Votaţi Ilie Iova, un primar cu somnul liniştit!”