În ultimii doi ani, faţa şcolii reşiţene s-a schimbat în mod evident, nu doar din punct de vedere al infrastructurii, ci şi în privinţa actului educaţional. Recent, primarul Ioan Popa spunea că prioritatea zero a administraţiei locale a fost şi este educaţia, cea mai profitabilă învestiţie în viitorul tinerei generaţii.
Să luăm exemplul şcolii duale, un concept care câştigă tot mai mult teren, iar la Reşiţa a început să dea roade, după ce conducerea primăriei a decis să-l implementeze, plecand de la ideea formării profesionale a elevilor. Proiectul a ajuns în al doilea an, iar 127 de elevi, absolvenţi de clasa a VIII-a, din Reşiţa şi din judeţ, urmează cursurile şcolii duale. Este un proiect curajos care prinde contur şi se bucură de tot mai multă încredere din partea părinţilor care doresc să le ofere copiilor lor o siguranţă pe piaţa muncii.
Bursele REPOP reprezintă un alt demers al administraţiei locale în sfera învâţământului. Ele se acordă elevilor din afara Reşiţei care aleg să studieze în municipiul reşedinţă de judeţ. În 2018, efortul financiar al Primăriei Reşiţa a fost de 240.000 de lei, o sumă consistentă investită în viitorul copiilor.
Tot din fondurile primăriei se susţin câteva cabinete stomatologice, în care copiii beneficiază de tratament gratuit, valoarea investiţiilor în aparatura medicală fiind de 60.000 de lei. Şi, nu în ultimul rând, primăria a achiziţionat 328 de calculatoare pentru elevii din şcolile reşiţene, valoarea acestora ridicându-se la 366.000 de lei, deşi de aceste dotări ar trebui să se preocupe ministerul de resort.
Primarul Ioan Popa spune că toate aceste investiţii în educaţie au la bază constatarea că abandonul şcolar în România este foarte ridicat, deoarece nu avem un sistem educaţional suficient de incluziv. Acolo, însă, unde primăriile pot interveni prin mijloace proprii, dar mai ales prin prioritizarea investiţiilor în educaţie, generaţiile viitoare au o şansă mai mare la un viitor sigur.
Exact acest lucru îl face Primăria Municipiului Reşiţa.