Ca de fiecare dată, noul an de învăţământ este aşteptat cu stări sufleteşti diferite, cu emoţii şi chiar lacrimi, de către preşcolarii şi elevii clasei pregătitoare, cu bucurie de cei din ciclul gimnazial şi cu detaşare de cei mai mulţi dintre elevii claselor terminale ale liceului.
Şcoala nu mai este ce a fost odată, regulamentele nu mai impun purtarea uniformei, fiecare vine îmbrăcat cum vrea (domnişoarele îşi etalează ţinutele de firmă, punându-le în umbră pe dăscăliţe, iar calaverii defilează precum rockerii, cu păr lung, mustaţă şi chiar barbă) ba, chiar se şi fumează şi se ascultă muzică în căşti. Vremurile ghiozdanelor de carton, a bentiţei şi a numărului de pe mânecă sau din piept a trecut. Astăzi, copiii nu mai merg la şcoală cu autobuzul, iar domnişoarele-eleve au neaparat în poşete, pe lângă trusa de machiaj, telefoane inteligente de ultimă generaţie. Până şi prichindeii de grădiniţă ori de ciclu primar se laudă cu o tabletă şi un telefon...
În acest context general a debutat noul an de învăţământ. În Caraș-Severin, la începutul lunii septembrie, 37 de grădinițe, școli și licee nu aveau autorizație de securitate la incendiu august, în total 47 de corpuri de clădire,în timp ce 58 nu erau autorizate din punct de vedere sanitar.
Chiar şi în aceste condiţii, anul şcolar a debutat la Reşiţa prin festivităţi cu participarea autorităţilor locale, a preoţilor, părinţilor şi rudelor celor mici. La Colegiul Naţional „Traian Lalescu”, a participat primarul Ioan Popa şi subprefectul Sebastian Purec, în timp ce la Grădiniţa „Floarea Soarelui” a fost prezent Ionuţ Brabete, şeful Administraţiei Financiare Reşiţa..
În afară de oficialităţi, am remarcat multe buchete de flori, mai ieftine şi mai scumpe că, vorba aceea, o dată în an este 15 septembrie, chiar dacă în acest an s-a dat o derogare ca şcoala să înceapă pe 11 septembrie.