O întâmplare scoasă, parcă, din legendele cu Vodă Cuza, s-a petrecut, aseară, la Centrul „Speranţa” din Reşiţa, centru din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin. În întâmplare sunt implicaţi un minor, elev, aflat încă sub măsură de protecţie, angajaţi ai centrului şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionuţ Popovici.
Aseară, în jurul orei 22.00, minorul V. G., care a fost dat afară din centru, ieri, ca urmare a unei minute redactate de instanţă, s-a prezentat la Centrul „Speranţa” din Reşiţa, cerând să fie lăsat să doarmă acolo. A fost întâmpinat de o angajată a centrului, care i-a spus că nu mai are ce căuta în instituţie.
Întâmplare ca-n filme!
Dialogul a avut loc aproximativ astfel:
- Vă rog frumos să mă lăsaţi să dorm la centru, că nu am unde să mă duc!, a spus V. G.
- Nu mă interesează, cară-te de aici şi du-te să dormi în boscheţi!, a răspuns cerberul de la poartă.
- Doamnă, dar vă rog...
De după clădire, din întuneric, a apărut o siluetă longilină, care s-a apropiat de angajata centrului şi i-a spus:
- Doamnă, copilul acesta doarme în centru în noaptea aceasta!
- Dar, cine sunteţi dumneavoastră, să-mi spuneţi ce să fac?
- Sunt Ionuţ Popovici, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Acest copil are dreptul legal de a fi ocrotit.
Angajata a sunat-o pe şefa centrului, Iuliana Stancu, ia spus ce s-a întâmplat şi cine este la uşa instituţiei, iar aceasta i-a spus că poate să-l lase pe V. G. înăuntru. Astfel, în această noapte, minorul Valentin a dormit în pat, la Centrul „Speranţa”, şi nu în boscheţi.
Scurt istoric
Întâmplarea de aseară are rădăcini mai adânci. Minorul V. G. este acuzat de comportament turbulent de către angajaţii centrului. Din această cauză, ieri, în instanţă, juristul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Caraş-Severin a pledat pentru revocarea măsurii de protecţie (adică, minorul să fie dat afară din centru), pentru că ar fi pălmuit un coleg. Instanţa a decis ca minorul să fie revocat de sub măsura de protecţie. Deci, instanţa a decis ca minorul să fie dat afară. După şedinţa de judecată s-a redactat o minută, cu titlu executoriu. Comunicarea sentinţei civile se face în termen de 10 zile, timp în care minorul are drept de contestare. Însă, conducerea DGASPC s-a grăbit să-l scoată în stradă. Minorul, fără părinţi, s-a plâns şi el la cine a putut, iar surpriza a fost că, aseară, la poarta instituţiei a apărut chiar vicepreşedintele Consiliului Judeeţan, Ionuţ Popovici.
Ionuţ Popovici: „În primul rând, să fim oameni!"
L-am contactat pe vicepreşedintele Ionuţ Popovici, care ne-a confirmat faptul că a intervenit personal pentru ca minorul să nu fie lăsat noaptea în stradă.
„Am fost aseară, în jurul orei zece, la Centrul „Speranţa” şi le-am cerut angajaţilor să-l lase pe copil să doarmă în cameră. Într-adevăr, sunt mai multe acuzaţii cu privire la V. G., acuzaţii pe care nu le cunosc. Dar, este un minor care are dreptul la ocrotire. Şi, în astfel de situaţii, eu consider că trebuie să fim în primul rând oameni. În calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi responsabil cu problemele sociale vă asigur că voi analiza acest caz cu toată atenţia. Şi, repet, consider că în astfel de situaţii, mai mult decât delicate, trebuie să fim, în primul rând oameni”, ne-a mărturisit Ionuţ Popovici.