Menu

Articol

Ing. Gheorghe Rozloveanu şi Jurassic Park din Caraş-Severin!

Inginerul Gheorghe Rozloveanu, Cetăţean de Onoare al Judeţului Caraş-Severin, unul din artizanii reţelelor electrice de pe Muntele Semenic, realizate în anii ’60, acum pensionar şi imobilizat într-un scaun cu rotile, deşi a avut funcţii importante, de director şi inspector regional, nu este un nostalgic care tânjeşte după vremurile apuse. Gheorghe Rozloveanu vorbeşte cu însufleţire despre „uriaşele comori turistice” ale Banatului de Munte, care ar putea scoate din anonimat şi, chiar, îmbogăţi oamenii din acest judeţ.

Gheorghe Rozloveanu a aflat despre nenumăratele peşteri din zona carstică a rezervaţiei naturale Cheile Nerei-Beuşniţa. Săpăturile din această zonă au scos la iveală schelete de dinozauri pitici, dar şi multe alte vieţuitoare din cretacic (în urmă cu 160 de milioane de ani). Dar, cea mai fascinantă descoperire, care face judeţul Caraş-Severin unic în lume, spune Gheorghe Rozloveanu, este cea de la Peştera cu Oase, din apropiere de Anina, unde au fost descoperite fragmente de oase ale celor mai vechi oameni europeni. În plus, aceste oase, inclusiv un maxilar cu cinci molari, au aparţinut unui om care prezenta atât caracteristici de homo sapiens, cât şi de homo neandertalensis. Vechimea oaselor a fost stabilită în laboratoare din America şi arată că sunt fosile de acum 35-40.000 de ani! Ceea ce dovedeşte că cele două specii, homo sapiens şi omul de neanderthal nu numai că au coexistat în aceeaşi perioadă de timp, ci s-au întâlnit şi s-au încrucişat. Şi, unde s-au încrucişat?! În Peştera cu Oase de la Anina!, spune Gheorghe Rozloveanu.

„Degeaba se laudă unii cu vechimea lor! Iată că s-a dovedit că noi suntem cei mai vechi! Avem şi dinozauri, avem aici şi cei mai vechi oameni, inclusiv oameni de neanderthal, strămoşii vikingilor, aşa că nu ne tragem numai din daci, ci şi din vikingi”, a fost de părere Gheorghe Rozloveanu.

Dincolo de concluziile sale antropologice, inginerul Rozloveanu are o idee. Să facem aşa cum au făcut cei din Peru, din America de Sud, care au descoperit o piramidă în trepte. Pe din afară nu arăta cine ştie ce. Dar, au săpat sub ea şi au descoperit mii de artefacte şi morminte de regi. Au amenajat accesul, iar acum, mii de turişti stau la coadă să intre sub piamidă şi plătesc bilete scumpe pentru asta, în dolari. Gheorghe Rozloveanu spune că la noi se dă cu piciorul la astfel de oportunităţi. A încercat să ajungă la Peştera cu Oase, dar nu a găsit niciun indicator.

„Este inadmisibil aşa ceva! Ar trebui amenajat drumul şi intrarea în peşteră, să vină turişti din America, din întreaga lume, să vadă dinozaurii noştri şi cel mai vechi om din lume (şi pe nevasta lui – zicem noi), şi să plătească bani grei la intrare”, a spus ing. Rozloveanu.

Aşadar, ar trebui amenajat un fel de Jurrassic Park şi un  Homo caras-severinensis Park la Anina, unde să vină turiştii.

Gheorghe Rozloveanu mai are şi alte idei, legate de exploatarea aurului şi a cărbunelui în Caraş-Severin.

Inginerul Gheorghe Rozloveanu şi-a prezentat ideile la o întâlnire privind viitorul judeţului Caraş-Severin, care a avut loc săptămâna trecută la Reşiţa.

Powered by Jasper Roberts - Blog