Menu

Articol

Înghesuială, transpiraţie şi nervi. Sute de persoane la Serviciul de Paşapoarte Caraş-Severin!

Peste 100 de persoane stăteau azi-dimineaţă la coadă, la Serviciul de Paşapoarte Caraş-Severin, din Reşiţa, cu speranţă şi îndoială în suflet. Cărăşenii, veniţi de peste mări şi ţări, stăteau la rând să-şi depună cereile pentru paşapoarte noi, cele vechi fiind expirate. Un alt rând era cel al fericiţilor care aşteptau deja să-şi primească paşapoartele noi. Căldură, agitaţie, nervi, stare de alertă – De ce te bagi, mă, în faţă!?, aceasta în ciuda faptului că, cel puţin teoretic, nu se poate nimeni băga în faţă fiind eliberate numere de ordine. Pentru a prinde un număr de ordine bun, câteva zeci de cetăţeni au dormit azi-noapte în poarta instituţiei!

Doi tineri din Bocşa, care şi-au găsit de lucru în Anglia, ne-au povestit că au fost şi ieri la rând şi nu au mai primit număr de ordine, funcţionarele de la ghişeu anunţând că nu se mai preiau cereri pentru eliberarea de paşapoarte, fiindcă nu pot face faţă la numărul prea mare de solicitări.

„Astăzi am venit de la Bocşa mai devreme, am ajuns înainte de ora opt, când ghişeele se deschid la ora opt şi jumătate. Era puhoi de lume! Am primit numărul 89, vă daţi seama! Fără nicio garanţie că îmi va fi preluată cererea până la ora patru şi jumătate după-amiază, când se închid ghişeele. Ieri am plătit taxa de paşaport, 258 de lei, la Trezorerie. Văzând că şansele mele de a depune cererea astăzi sunt mici, m-am decis să renunţ şi să-mi cer banii înapoi. Am plecat la Prefectură, de unde se recuperează banii. Altă belea! Nu-mi dau banii înapoi decât dacă primesc o ştampilă de aici, de la Paşapoarte, că nu am folosit chitanţa. Păi, doamnă, îi zic, cum să folosesc chitanţa, dacă o am în mână! Nu am dat-o! Asta e, n-avem ce face, asta e regula! Mergeţi după ştampilă. Aşa că, iată-mă, am venit după şatampilă. Când m-am băgat la ghişeu să primesc ştampila că renunţ, era să iau bătaie, că de ce mă bag în faţă! M-am săturat de nebunia asta! Mă întorc în Anglia şi-mi fac paşaportul la consulat”, ne-a spus tânărul, vizibil iritat.

Colegul său ne-a mai spus că, din păcate, diferenţele de calitate a serviciilor publice rămân uriaşe între Occident şi frumoasa noastră ţară, harnică, primitoare şi împădurită. În Anglia, un englez, îşi face o cerere online pentru paşaportul nou, şi gata, asta e tot, se rezolvă în câteva minute. Când merge să-şi ridice paşaportul cel nou, îl predă pe cel vechi. Simplu! Din păcate şi acest coleg avea impresii negative din România, ca urmare a nervilor, transpiraţiei şi a zilelor pierdute fără să fi rezolvat nimic.

„Dacă ştiam, nu mai veneam vara asta în România. Plus că e plin de ţigani cu puradei, care fac mare gălăgie!”, a spus tânărul cu un puternic accent şovin. Accent pe care, desigur, noi îl condamnăm. Nu-i frumos să zici aşa ceva!

Powered by Jasper Roberts - Blog