Foștii directori ai UCM Reșița, care au devalizat compania, s-au prezentat astăzi în fața Tribunalului Arad. Instanța arădeană a respins cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Chebuţiu Adrian, Preda Coriolan Adrian şi Chebuţiu Lăcrimioara şi însuşite de inculpatul persoană juridică S.C. Hydro Engineering S.A. Mai mult, a constatat legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Caraş-Severin. În aceste condiții, a dispus începerea judecăţii.
Reamintim că, Adrian Chebuţiu, Coriolan Adrian Preda şi Lăcrămioara Chebuțiu, soția lui Adrian Chebuțiu, sunt trimiși în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi delapidare în formă continuată. La fel stau lucrurile în cazul S.C. Hydro Engineering S.A. companie pe care cei trei au înființat-o și au controlat-o cu scopul devalizării SC UCM Reșița.
Soții Chebuțiu și Coriolan Adrian Preda au urmat toți pașii care în final au dus la dezastrul la care a ajuns cea mai mare și cea mai veche uzină constructoare de mașini din țară. Potrivit procurorilor, prima etapă a constat în înfiinţarea S.C. Hydro Engineering S.A. la iniţiativa inculpatului Chebuţiu Adrian, pe motivul accesării unor finanțări de la Uniunea Europeana prin diverse programe în parteneriat cu Ministerul Economiei și Comerțului, dedicate Institutelor de Cercetare și Proiectare. S-a propus, votat și aprobat înființarea SC Hydro Engineering SA doar în situația în care SC UCM Reșița SA urma să deţină pachetul majoritar de acţiuni. În paralel, Chebuțiu a emis o hotărâre necunoscută de membrii consiliului de administraţie, prin care UCM Reșița SA, care deţinea know-how-ul în domeniul de cercetare și dezvoltare, se obliga ca după înfiinţarea noii societăţi să transmită know-how-ul prin punerea la dispoziție de tehnologii, documente, schițe, manuale și personal tehnic specializat.
A doua etapă în realizarea acestui plan a constat în scoaterea totală a SC UCM Reșița SA din structura acţionariatului de la SC Hydro Engienering SA şi rămânerea în structura acestuia doar a societăţilor în care avea interes inculpatul Chebuţiu Adrian.
Ultima etapă a constat în desfăşurarea de către cei trei inculpaţi a unor acţiuni care demonstrează însuşirea ilegală a know-how-ului aparţinând SC UCM REŞIŢA SA în favoarea SC Hydro Engineering SA. Astfel, imediat după ce SC UCM Reșița SA a fost retrasă din structura SC Hydro Engineering SA, respectiv în data de 29 mai 2007, Chebuţiu Adrian în calitate de preşedinte CA şi director general la SC UCM Reșița SA a încheiat şi semnat un contract cadru de prestări servicii prin care a angajat SC UCM REŞIŢA SA la plata unor servicii prestate de SC Hydro Engineering SA în legătură cu know-how-ul însuşit ilegal. În acest contract era stipulată clauza prin care dreptul de autor asupra serviciilor care fac obiectul prezentului contract (know – how) aparţin executantului, respectiv SC Hydro Engineering SA.
Soluția Tribunalului Arad poate fi contestată în termen de trei zile.