Menu

Articol

Instanţa anulează alegerea preşedintelui CJ Bihor. În Caraş-Severin lucrurile pot sta la fel!

Situație fără precedent în istoria alegerii președintelui și vicepreședinților unui consiliu județean. Potrivit www.stiripesurse.ro, Tribunalul Bihor a anulat vineri, 10 martie, Hotărârile Consiliului Judeţean Bihor privind alegerea în funcţia de preşedinte a lui Pasztor Sandor (UDMR) şi respectiv în cea de vicepreşedinţi a lui Traian Bodea (ALDE) şi Ioan Mang (PSD).

Liberalii bihoreni au contestat legalitatea alegerilor din 28 iunie 2016 pentru conducerea Consiliului Judeţean Bihor susținând că au fost încălcate prevederile legale privind secretul votului. Decizia nu este, însă, definitivă, ea putând fi atacată în termen de 15 zile de la comunicare, la Curtea de Apel Oradea. 

Plecând de la soluția Tribunalului Bihor, nu ar fi exclus ca situații de acest gen să se repete în alte părți, inclusiv la nivelul Consiliului Județean Caraș-Severin, unde alegerea președintelui și a celor doi vicepreședinți, Silviu Hurduzeu, respectiv Ionuț Popovici și Mihai Bona, s-a făcut în același mod ca la Oradea.

Ziarul ARGUMENT publica, în 1 iulie 2916, articolul „Dacă tot e vot secret, de ce nu ar fi la... vedere”, în care se relata modul în care a fost aleasă conducerea Consiliului judeţean. Iată ce scriam atunci: „Așa cum s-a întâmplat la ședința pentru constituirea Consiliului Județean Caraș-Severin, în timpul alegerii președintelui. Procedura cere ca alegerea să se facă prin vot secret, drept pentru care s-a constituit și o comisie cu scopul supravegherii procesului de votare și de numărare a voturilor. Din cei cinci membri ai comisiei, trei au fost de la PSD, între care Ion Mocioalcă, și doi de la PNL, cu Ioan Cojocariu-Coajă, în frunte.

Din start, președintele de ședință, Nicolae Dan Grindeanu [(tatăl actualului prim-ministru Sorin Grindeanu - n.n.)], considerat decanul de vârstă al consilierilor județeni, a interzis presei să stea în preajma cabinei de voturi, fără niciun temei legal. Și în timp ce încerca să țină presa cât mai departe, Ion Mocioalcă se proptise în tocul ușii cabinei, iar fiecare pesedist care ieșea din cabină îi arăta buletinul, să vadă cum votase. Adică era un vot la vedere, ca o dovadă că Mocioalcă nu a avut încredere în oamenii săi nici în ceasul al 12-lea. Acesta a fost și motivul pentru care președintele de ședință făcuse exces de zel.

Liberalii au protestat imediat, Marcel Vela i-a cerut lui Coajă să facă la fel ca și Mocioalcă, spiritele s-au aprins și, pentru ca votul să fi fost „secret“ până la capăt, ironic, Cristi Gâfu, consilier PNL, a arătat asistenței buletinul de vot, spre amuzamentul și aplauzele celor prezenți”.

Spre deosebire de ce s-a întâmplat la Consiliul Judeţean Bihor, până acum nici un liberal din Caraş-Severin nu a contestat în instanţă încălcarea procedurii de vot din ziua alegerii președintelui și a celor doi vicepreședinți ai Consiliului județean.

Powered by Jasper Roberts - Blog