Consiliul Judeţean Caraş-Severin l-a mandatat, în şedinţa de ieri, pe vicepreşedintele Ionuţ Popovici să semneze un act adiţional la contractul de garantare imobiliară în favoarea Aquacaraş, contract de garanţie care să împiedice executarea silită a societăţii şi pentru a permite eşalonarea datoriilor acesteia, în valoare de 25,559 milioane de lei, către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Consiliul Judeţean a constituit această garanţie cu terenuri de la Caransebeş. Nivelul valorii garantate de Consiliul Judeţean Caraş-Severin nu a crescut, însă, problema este că valoarea ratelor lunare pe care Aquacaraş trebuie să le plătească către ANAF a crescut de la 20.000 de lei, la 60.000 de lei.
Aquacaraş s-a angajat: „Plătim ratele!”
Preşedintele Silviu Hurduzeu a aexplicat că, în noua situaţie, e nevoie de reconfirmarea contractului de garanţie imobiliară printr-un act adiţional, în condiţiile în care Aquacaraş se angajează să plătească aceste rate mărite de trei ori! Hurduzeu a precizat că Aquacaraş s-a angajat, iar consilierii judeţeni au votat garanţia imobiliară.
Motivul pentru care Aquacaraş are nevoie de reeşalonarea datoriilor este că Ministerul Fondurilor Europene a stabilit că accesarea de fonduri pentru proiecte europene este condiţionată de această reeşalonare, evident, şi de plata ratelor conform angajamentului. În fapt, Aquacaraş are nevoie de fonduri europene pentru a continua proiectul de apă şi canal în judeţ.
Ioan Crina: „Situaţia este dezastruoasă! Pierdem 200 de milioane de euro!”
Garanţia, practic, a fost acordată, însă, rămâne întrebarea: va putea Aquacaraş să plătească aceste datorii, cu rate lunare extrem de împovărătoare? Relativ la acest aspect, consilierul judeţean Ioan Crina a tras un semnal de alarmă!
„Cunosc bine situaţia de la Aquacaraş. Vă spun, sunt foarte îngrijorat! Dacă au de plătit eşalonarea asta, cu eşalonarea pe care o mai au, eu nu cred că o să reuşească! De aceea, vă solicit ca în şedinţa următoare Aquacaraş să ne prezinte un raport detaliat cu o proiecţie pe ultimul an. Deci, după părerea mea, situaţia este dezastruoasă! Noi, Consiliul Judeţean suntem acţionari majoritari şi dacă nu ne implicăm activ, eu vă spun că vom pierde 200 de milioane de euro! Fiindcă văd că primarii de oraşe sunt blocaţi în nişte vanităţi aberante, şi când spun primarii de oraşe, spun toţi primarii de oraşe! Şi nu cred că cineva care stă la masa asta vrea să participe la o astfel de chestiune. Deci, eu vă rog, împreună cu aparatul propriu, să luaţi orice măsură credeţi de cuvinţă, fiindcă eu cred că suntem într-un pericol major!”, a spus consilierul judeţean Ioan Crina.