Menu

Articol

Ioan Borduz își pierde mandatul. La fel ca el, alți patru primari!

Ion Borduz

O Decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, pronunțată în data de 8 iunie, are darul să schimbe tot ce știam în materie de sentințe judecătorești, definitive, în cazul primarilor condamnați cu suspendare. Până acum, în astfel de situații, primarii își continuau mandatul la primărie, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Din momentul în care Decizia ÎCCJ va fi publicată în Monitorul Oficial, aceștia își vor pierde funcțiile avute.

Potrivit Deciziei, „Dispoziţiile art. 15, alin. (2), lit.e) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, sunt aplicabile în cazul condamnării, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, cu aplicarea art. 81-82, respectiv cu executarea în alte condiţii decât cele prevăzute de art. 57 alin. (1) din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Iată cine sunt cei care își vor pierde calitatea de primar, în Caraș-Severin, potrivit Deciziei ICCJ nr.18/2015.

Ion Velescu, Luncavița. Primarul Velescu şi fostul viceprimar, Isae Babeu, au fost judecaţi şi condamnaţi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Cei doi au fost acuzaţi că, între 2006-2008, au încheiat mai multe contracte fictive cu o firmă din Caransebeş, pentru realizarea unor lucrări în comună şi satele aparţinătoare, însă în realitate ele au fost executate cu oamenii din comună. Edilul-şef a fost condamnat de instanţa Judecătoriei Caransebeş la doi ani şi şase luni închisoare, cu suspendare condiţionată pe un termen de încercare de patru ani şi jumătate. Dosarul ajuns la ÎCCJ și, în cazul în care nu va fi achitat, primarul își pierde mandatul, chiar dacă va fi condamnat cu suspendare.

Un alt primar aflat în această situație este cel din comuna Fârliug. Ioan Borduz a fost condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare, sub supraveghere pe durata termenului de încercare de 6 ani, şi plata unei amenzi penale de 20.000 de lei. Borduz a fost acuzat că a deturnat fondurile câștigate pe un proiect european. Primarul a cerut instanței Tribunalului Caraș-Severin să suspende Ordinul prefectului, ceea ce s-a și întâmplat, iar prefectul a solicitat suspendarea judecării, până la pronunțarea ÎCCJ. Înalta Curte s-a pronunțat, iar Ioan Borduz urmează să-și încheie mandatul înainte de termen.

La fel au stat lucrurile și în cazul lui Mihai Radan, primarul comunei Carașova, care nu își va duce nici el mandatul până la capăt, datorită unei sentințe definitve, de condamnare la un an de închisoare, cu suspendare, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese.

Mihai RadanANI este cea care a sesizat, la sfârșitul anului 2011, Parchetul General cu privirea la faptul că, între octombrie 2006 și decembrie 2008, deputatul Radan a aprobat angajarea la Biroul Parlamentar din Caraș-Severin, pe fiul său, în calitate de referent și șef de cabinet, iar pe nora sa în funcția de consilier. Fostul deputat a folosit un tertip pentru a-i da o mână de ajutor chiar și soției sale, care, în baza unui contract civil, presta activități plătite de Camera Deputaților.

Primarul și viceprimarul comunei Brebu, Viorel Roşca, respectiv Ion Ţicheriu, au fost trimişi în judecată pentru trafic de influenţă şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi au fost condamnaţi de Tribunalul Arad la un an şi şase luni fiecare, cu suspendare, în celebrul dosar al fraudării subvenților europene pentru întreținerea pajiștilor. Și în cazul lui Viorel Roșca vor fi aplicate dispozițiile Deciziei ÎCCJ, la fel ca și în cel al lui Ion Stoia, primarul din Forotic, și el implicat în afacerea fraudării subvenților APIA, coordonată de Romică Anculia.

Prefectul Nicolae Ciobanu ne-a declarat că urmează să emită noi ordine de încetare a mandatului de primar înainte de termen și va sesiza instanța cu privire la Decizia ÎCCJ nr. 18/2015 în privința noilor dispoziţii ale art. 15 alin. (2) lit.e) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu spune că, în cazul primarilor Pavel Verindeanu, din Prigor, și Ion Scorobete – Zăvoi, nu se aplică Decizia, deoarece: „Există sentințe definitive de anulare a ordinelor emise de prefect, acesta nemaiavând dreptul să emită alte ordine“.

Există însă și juriști care cred că prefectul poate face acest lucru, chiar dacă se invocă „excepția autorității de lucru judecat“ de către instanță, din oficiu, sau de partea adversă.

Vom vedea ce se va mai întâmpla.

Powered by Jasper Roberts - Blog