Paradoxul comunei Lăpușnicu Mare e că are un primar cunoscut în tot Banatul de Munte, căruia îi plac mașinile scumpe, compania șefilor de la județ, adoră întâlnirile cu ștaif, dar și să fie în centrul atenției publice, în timp ce drumurile din comună arată ca acum jumătate secol. Altfel spus, fruntaș în plimbările pe care le face la Reșița pentru a bea o cafea, un suc sau o apă, și codaș la el acasă, un sat care, pe zi ce trece, pare uitat de lume, chiar dacă, odată, primarul se fălea cu prietenia ce-o avea cu „Tata bunu“, adică cu Ionesie Ghiorghioni, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, omul care împărțea banii în comune.
Prosperitatea primarului de la Lăpușnicu Mare se vede și pe autoturismul Porsche Cayenne cu care defilează fălos pe drumurile județului. În 2007 Lala avea un amărât de ARO, în timp ce în 2012, nu-l avea nici pe acesta. Cel puțin așa stă scris în cele două declarații de avere, singurele de altfel din ultimii opt ani, postate pe site-ul ANI. Și nici nu avea cum să-și permită mai mult cât timp, după aceleași declarații de avere, Ion Lala nu posedă nici teren agricol, nici bijuteri, tablouri, conturi bancare ori alte surse de venit și nici nu a câștigat la loz în plic. În 2008, venitul de la primărie a fost de 27.300 de lei, iar în 2012, de 24.672 de lei. Saltul de la ARO la Porsche este impresionant și de apreciat la un bugetar sărac care, vorba unui hâtru, a știut să pună ban pe ban și să strângă cureaua în vremurile acestea grele.
Cârcotașii spun că Lala ar avea un apartament cumpărat în Reșița, altul la Timișoara și o casă nu știu pe unde, iar familia sa ar mai deține alte două autoturisme puternice – un Audi și un Nissan Qashqai -, achiziționate în leasing, tot din leafa de bugetar. Atât timp cât toate aceste bunuri nu apar în declarațiile de avere, nu putem să dăm crezare speculațiilor. Apropos de declarațiile de avere. Legea 176/2010, privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, prevede explicit, la art. 4, cum se depun aceste declarații de avere și interese: „Declarațiile de avere și declarațiile de interese se depun în termen de 30 de zile de la data numirii sau a alegerii în funcție ori de la data începerii activității.
Persoanele prevăzute de prezenta lege au obligația să depună sau să actualizeze declarațiile de avere și declarațiile de interese anual, cel mai tarziu la data de 15 iunie“. Cu toate acestea, Lala le-a publicat din patru în patru ani, încălcând prevederile legii.
Un alt paradox întâlnit la Primăria Lăpușnicu Mare se referă la salariul pe care l-a avut la un moment dat un anume Andrei Derleanu, angajat în această instituție. În declarația de avere a acestuia din 2012, întocmită cu prilejul candidaturii pentru un loc de consilier local pe lista PNG, apare cu un venit anual de 56.100 de lei (!), de două ori mai mare decât al primarului și aproape cât al președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin. La vremea respectivă, Derleanu, despre care localnicii spun că ar fi omul de încredere al primarului, era trecut în declarație ca „muncitor IT“, după ce în 2008 fusese încadrat la primărie doar ca muncitor, cu un venit anual de 12.000 de lei. Cât de specialist să fi fost în IT acest Derleanu pentru a fi încadrat cu un salariu atât de mare? Și unde? La o primărie uitată de lume.
Și tot „bârfitorii“ spun că cea mai mare realizare a lui Ion Lala în toți acești ani la Primăria Lăpușnicu Mare o reprezintă camerele de supraveghere instalate pe stâlpii din fața primăriei, investiție care vrea să demonstreze vigilența primarului cu Porsche la scară și ulițele pline de noroaie.