Spre deosebire de alte așezări din Banatul de Munte, Municipiul Caransebeș a știut, datorită administrației publice locale, să pună în evidență trecutul istoric al urbei. Și nu este vorba doar de înființarea Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță, unde au fost strânse la un loc dovezi ale existenței istoriei poporului român. În diferite locuri din municipiu există monumente închinate personalităților locului, dar și evenimentelor ce au avut loc în acest oraș de-a lungul timpului. Unele dintre ele, cum este crucea de pe podul de peste Timiș, au dimensiuni monumentale.
În luna decembrie 2015, la intrare pe pod, dinspre Reșița și Caransebeș, autoritățile locale au înălțat un tricolor de peste 30 de metri, în amintirea jertfei locuitorilor municipiului în timpul Revoluției din decembrie 1989. Caransebeș este oraș martir, dar și al doilea oraș din țară, după Timișoara, declarat liber de comunism. În memoria acelor evenimente sângeroase și dar încărcate de istorie, consilierii locali au hotărât, în ultima ședință, din luna aprilie, să întregească inițiativa luată în 21 decembrie, privind înălțarea steagului.
„Pentru a lega în mod armonios și firesc tradiția de istoria municipiului din perioada medievală și de tot ce a însemnat Caransebeșul de istoria Banatului, ne-am gândit să dăm o nouă dimensiune estetică zonei de la intrare în municipiu. Consilierii locali au hotărât ca pe suportul-pilon care susține tricolorul să fie confecționat un turn de cetate, reprezentativ și pentru istoria recentă, dar și pentru cea din epoca medievală“, a spus Marcel Vela, acum înainte de sfârșitul celor trei mandate la conducerea Primăriei Municipiului Caransebeș.